Evolutia procesoarelor Intel

Intr-un articol recent am discutat, pe scurt, etapele majore din istoria procesoarelor. Asa cum am mentionat si in acel articol, primele procesoare disponibile comercial au fost aduse de Intel, un brand  devenit iconic in aceasta industrie. Insa de la aparitia microprocesoarelor 4004 si 8080, a trecut mult timp si procesoarele au devenit nu numai complet diferite, dar in comparatie cu cele amintite mai inainte sunt absolut incredibile. De notat insa ca nu dorim listarea tuturor procesoarelor Intel (dati click pe link daca doriti acest lucru), ci doar mentionam cateva cuvinte despre procesoarele mai importante.

Primul procesor

Primul microprocesor cu un singur chip, 4004, a fost introdus pe 15 noiembrie 1971. Aceasta era un procesor de 4 biti, cu un numar de 2300 de tranzistoare si o frecventa de 740 kHz. Dupa aceste serii urmau procesoarele cu 8 biti. Merita mentionat faptul ca primul IBM PC a avut incorporat un procesor Intel 8080. Aceasta a aparut in anul 1974, avand o frecventa de 2 MHz si numarul de tranzistoare ajunsese deja la 6000.  Aceste serii de procesoare au pus bazele in industrie, ele devenind piatra din capul unghiului pentru constructiile procesoarelor viitoare.

Desigur, urmatorul pas logic sunt procesoarele cu 16 biti, introduse la sfarsitul anilor ’70 si inceputul anilor ’80, semnificativ mai bune fata de predecesoarele lor. De mentionat sunt procesoarele 8086, 8088, 80186, 80188 respectiv 80282, care dispunea de 134000 tranzistoare in 1982.

Primul procesor de 32 de biti a aparut la sfarsitul anilor ’80. Au fost mai multe tipuri de procesoare de 32 de biti folosite in calculatoarele “pre-pentium”. Ne mai amintim de vechile desktopuri 386, 486 etc.

Procesor Pentium

Primul procesor Pentium a fost lansat pe 22 martie 1993. Acest procesor avea frecvente Procesor Intel Pentium 4de 60 sau 66 MHz, si microarhitectura P5. De notat ca numarul tranzistoarelor integrate acestor procesoare ajunsese deja la 3.1 milioane. Urmatoarele procesoare Intel au fost Pentium Pro (1995) si Pentium II (1997), care au dus procesoarele in era microarhitecturii P6/Pentium M. Pentium Pro avea variante de 150 MHz si chiar si de 200 MHz. In aceasta perioada a fost lansat pe piata brand-ul Celeron, o familie de procesoare care vizeaza calculatoare personale cu costuri reduse. Primul Celeron era bazat pe Pentium II. In anul 1999 au aparut procesoarele Pentium III, iar in Noiembrie 2000 a fost introdus Pentium IV. Acestea erau construite pe baza microarhitecturii denumite NetBurst.

Procesoare multi-core

In 2005 a aparut Pentium D, primul procesor cu doua nuclee. In 2004 procesoarele deja ajungeau la 3.8 GHz plafonandu-se din cauza unei limite termice, astfel identificandu-se nevoia de a continua cercetarea in alta directie, anume dezvoltarea procesoarelor mai eficiente din punct de vedere energetic. Tot in acest timp au aparut si procesoare pe 64 biti, tot cu microarhitectura NetBurst. Majoritatea procesoarelor din aceasta perioada aveau doua nuclee.

Urmatorul pas major a fost reprezentat de procesoarele de 64 biti Intel 64 cu o constructie denumita “Core microarchitecture”.  Prima tehnologie de acest gen a fost introdusa in 2006. De notat ca aici apar si procesoarele cu patru nuclee. Erau mai multe modele oferite din aceste tipuri de procesoare: Xeon, (destinat pentru servere si workstation-uri,) Intel Core 2 (pentru desktop-uri), Pentium Dual Core, dar si procesoare mai modeste, precum Celeron si Celeron M.

Procesoare recente

Succesorul microarhitecturii “Core” a fost “Nehalem”. Un preview al acestor procesoare a Procesor Intel i7fost vazut inca in 2007, insa primul procesor lansat cu arhitectura Nehalem a fost Core i7 pentru desktop, in Noiembrie 2008.  Au aparut mai multe modele cu aceasta arhitectura: Intel Pentium, Core i3, Core i5, Core i7, respectiv Xeon. In aceasta perioada apar si procesoare foarte performante, cum ar fi de exemplu “Gulftown”, care are 6 nuclee fizice.

Microarhitectura Nehalem este urmata de microarhitectura Sandy Bridge/Ivy Bridge. Procesoarele cu aceasta microarhitectura au modele precum Celeron, Pentium, Core i3, Core i5, Core i7. La aceasta serie deja exista si procesor cu 8 nuclee fizice (Core i7 Sandy Bridge-E). Aceasta din urma are 16 thread-uri si 2270 milioane de tranzistoare.

Procesor Intel Sandybridge

One thought on “Evolutia procesoarelor Intel”

Lasa un raspuns
Abonează-te la newsletter!
Fii la curent cu promoțiile noastre!
Nu, mulțumesc