RAID (Redundant Array of Independent Disks sau Redundant Array of Inexpensive Disks) reprezintă o unire a mai multor HDD-uri (hard discuri) care are ca scop fie creșterea vitezelor scriere / citire fie protecția datelor, sau chiar combinația acestor două. Există mai multe tipuri de RAID. Cele mai folosite și cunoscute sunt RAID0, RAID1, RAID5 șI RAID10. Citind acest articol veți afla ce înseamnă fiecare în parte.

RAID0

Tipul de configurație RAID0 este utilizat în scopul îmbunătățirii performanței și a vitezei de copiere și citire a datelor. Ex: Avem o configurație RAID0 cu 3 HDD-uri. Vrem să salvăm un fișier care este alcătuit din 3 părți (A,B și C). Salvarea se efectuează în felul următor: partea A a fișierului este salvată pe primul HDD, partea B pe al doilea HDD, iar partea C pe al treilea HDD. Scrierea/citirea pe mai multe HDD-uri se face simultan, mărindu-se performanța totală a sistemului. RAID0 este cea mai performantă și rapidă metodă de copiere, stocare și citire a datelor însă defectarea unuia dintre cele 3 HDD-uri atrage după sine pierdera totală a informațiilor salvate.

RAID0

RAID1

RAID1 se folosește mai ales când dorim o securitate sporită a datelor importante. Se folosesc 2 HDD-uri pentru o configurație de tip RAID1. Luăm același fișier cu 3 părți (A,B și C) ca și în exemplul de mai sus. Salvarea se face în felul următor: Părțile A, B și C ale fișierului sunt salvate pe fiecare HDD în parte. Cu alte cuvinte fișierul este duplicat, îl avem pe ambele HDD-uri în aceeași formă. Dacă unul dintre cele 2 HDD-uri va ceda, atunci integritatea datelor (în exemplul nostru fișierul alcătuit din cele 3 părți: A, B și C) rămâne în siguranță deoarece fișierul există pe ambele HDD-uri. Dezavantajul acestei configurații este că spațiul de stocare este de jumătate din suma capacițății HDD-urilor.

RAID1

RAID5

Această configurație înglobează în același timp performanța ridicată și securitatea  datelor în cazul deteriorării unui HDD. Ca să unim HDD-uri într-o configurație de tip RAID5, avem nevoie de minim 3 HDD-uri. Ca să înțelegeți cum funcționează configurația de tip RAID5 o să luăm ca exemplu salvarea unui fișier alcătuit din 2 părți (A și B). Partea A a fișierului este salvată pe primul HDD, partea B a fișierului este salvată pe al doilea HDD, iar pe al treilea HDD este salvat întregul fișier (A,B). Cu această configurație avem performanță și viteză ridicată deoarece scrierea/citirea pe mai multe HDD-uri se face simultan. Avem securitate, deoarece oricare dintre HDD-uri dacă se strică datele rămân accesibile.

RAID5

RAID10

Această configurație este o combinație între RAID0 și RAID1. Avem nevoie de minim 4 HDD-uri. RAID10 oferă citirea datelor după modelul RAID 0, iar stocarea se face ca la RAID 1. În acest fel beneficiem de viteza RAID0 și siguranța RAID1. Dezavantajul este că putem folosi numai jumătate din capacitatea celor 4 HDD-uri.

RAID10

Concluzii

Dacă dorim îmbunățirea vitezei sistemului iar o eventuală pierdere a datelor nu constituie probleme majore, atunci putem folosi RAID 0

Dacă dorim o securitate sporită a datelor fără creșterea vitezelor de scriere / citire iar spațiul de stocare înjumătățit nu constituie un obstacol, atunci se recomandă utilizare RAID 1.

Pentru utilizatorii avansați care doresc securitate sporită dar și performanțe crescute se recomandă RAID 5, iar pentru cei mai exigenți cu un buget generos se recomandă RAID 10. 

Evident, se pot crea combinații de mai multe RAID-uri între ele cu accentul pus fie pe siguranțâ. fie pe viteză, însă cele enumerate mai sus sunt cele mai des întâlnite.