În acest articol veți găsi informații generale despre plăci de bază și chipset. Citind mai departe aflați ce criterii trebuie luate în calcul în cazul achiziționării unei plăci de bază și nu în ultimul rând aflați din ce constă un chipset și ce rol are in funcționarea calculatorului. 

Chipset

Chipsetul constituie inima plăcii de bază, este un punct nodal între componentele sistemului. Pe placa de bază sunt conectate toate componentele importante ale unui calculator. Chipsetul de pe placa de bază permite interconexiunea între componente.
Chipsetul este alcătuit din două chipuri. Acest lucru reiese și din semnificația cuvântului chipset, adică un set de chipuri. Cele două părți distincte ale chipsetului, așa numitele northbridge și southbridge au misiunile lor distincte.

Northbridge face conexiunea între procesor, memorie și slotul pentru placa video.  Între aceste componente traficul informației se realizează cu o viteză extrem de ridicată.

Partea Southbridge a chipsetului leagă toate celelalte componente : HDD ( hard disk ), placă audio, porturile USB, placă de rețea,  BIOS, etc.. În același timp southbridge leagă toate aceste componente cu northbridge.  Southbridgeîn afară de misiunea sa de a conecta componentele între ele este responsabil și pentru facilitățile suplimentare oferite ca de ex: video sau sunet integrat, caz în care nu mai aveți nevoie de componente separate pentru subsistemul video sau audio. Totuși, trebuie reținut că soluțiile integrate în chipset, nu vor egala performanța  componentelor separate, dedicate (placă video și audio).

Trebuie menținut că pe plăcile de bază Intel mai noi (după 2008) chipsetul cu arhitectură  clasică northbridge și southbridge a fost înlocuit cu un chipset cu arhitectură nouă. Noile chipseturi Intel nu mai au partea northbridge și southbridge separat ci totul este încorporat într-un singur chip care se numește PCH (Platform Controller Hub). În așa fel s-a ajuns la o viteză și eficiență mai ridicată în ceeace privește interconexiunea componentelor.

Chipset placa de baza

Cum alegem o placă de bază?

Dacă vrem să construim un calculator “custum built” (construit din componente alese separat pentru a satisface un anumit scop) trebuie să alegem componentele în așa fel încât ele să fie compatibile între ele.  Dacă am ales deja procesorul, la alegerea plăcii de bază trebuie să ținem cont de mai multe lucruri, ca de exemplu:

1.Socket (soclu sau „priza” unde conectăm procesorul);

După ce am ales procesorul, trebuie să ne gândim la o placă de bază compatibilă. Atât Intel, cât și AMD au socluri diferite pentru procesoarele lor.

2.Dimensiune;

Avem mai multe dimensiuni pentru plăcile de bază. Acestea sunt pentru diferite medii: birouri, bănci, dar și pentru “home useri”. Dimensiunile plăcii de bază trebuie să fie compatibile cu cele ale carcasei!

3.Chipset;

În specificațiile plăcii de bază nu veți regăsi detalii referitoare la noțiunile northbridge și southbridge, dar în denumirea plăcii sau pe suprafața plăcii  veți găsi modelul de chipset. Dacă doriți să faceți “overlocking” (setarea vitezei procesorului peste caracteristicile setate de producător) trebuie verificat daca chipsetul plăcii de bază permite sau nu acest lucru.

4.Posibilitate de „upgrade”;

Dacă în viitor vrem să adăugăm memorie suplimentară, mai multe HDD-uri (hard disk), SSD-uri (Solid State Drive), placă de rețea, S.a.m.d. trebuie să știm dacă placa de bază are destule sloturi pentru a face “upgrade”-ul dorit.

5.Conexiuni/porturi

Nu în ultimul rând, trebuie să ținem cont de numărul, diversitatea și caracteristicile porturilor aflate pe placa de bază. Având în vedere că majoritatea accesoriilor ce urmează a fi conectate la calculator au interfață USB, este esențial cantitatea acestor porturi dar și viteza lor de transfer (USB 3.1 este în momentul de față cel mai rapid standard USB). Este important și ce conexiune are portul video, aceasta trebuie să fie compatibilă cu monitorul. În cazul în care avem o imprimantă mai veche, există posibilitatea să avem pe aceasta doar port paralel, care trebuie să se regăsească și pe placa de bază, altfel vom fi nevoiți s-o conectăm doar cu ajutorul unui adaptor. Sunt din ce în ce mai puține plăci de bază care nu au sunet integrat, dar la alegerea acesteia poate fi un factor important numărul canalelor gestionate precum și tipul de ieșire audio.