Dacă te afli printre utilizatorii care se simt deranjați de notificările de implorare ale sistemului de operare să faci upgrade la Windows 10, atunci pune o cafea la fiert și până este gata, readucem și Windows-ul la tăcere.

 

Posesorii sistemelor care rulează Windows 7 sau Windows 8, indiferent de tipul acestora (Starter, Home, Professional,...) sunt eligibili pentru upgrade gratuit la Windows 10 până la data de 29 Iulie 2016. Majoritatea acestor sisteme afișează o notificare despre această oportunitate sub forma unui icon în taskbar și mesajului aferent într-o fereastră.

 

Trebuie să menționăm însă, că există multe criterii de îndeplinit până să apară această notificare, cum ar fi: un hardware compatibil cu Windows 10, versiune Windows de cel puțin Windows 7 SP1 sau Windows 8.1, Windows Update pornit, Genuine Windows, să nu fie sub licențiere Enterprise, etc.).

În pofida faptului că Windows 10 este un succes și se bucură de o popularitate imensă, există o serie de utilizatori care nu pot sau nu vor să treacă la Windows 10 din anumite motive, bazele cărora acest articol nu este menit să le analizeze. Pentru aceste persoane poate fi destul de deranjant și agresiv dorința sistemului de operare de a trece la o versiune superioară, mai precis 10.block

Codul care este responsabil de analiza criteriilor și afișarea notificării de upgrade s-a integrat în sistemul de operare cu update-ul nr. KB3035583. Dezinstalarea acestuia poate fi o soluție.

Este clar, că interesul gigantului din Redmond este să treacă cât mai mulți la cel mai la modă sistem de operare,  totuși, pentru a nu pierde segmentul de clienți mai sus amintiți, Microsoft a publicat un articol în care este descris modul recomandat de a stopa notificările deranjante:Windows 10 upgrade

Trebuie introdus în Registry o valoare sub o cheie. Pentru mulți această propoziție poate suna parcă ar fi rostit pe un limbaj de extraterestru însă nu este atât de complicat urmând pașii  de mai jos. Vom utiliza aplicația regedit, care este un program al sistemului de operare destinat pentru editarea registry-ului.

Atenție! Modificarea/ștergerea valorilor în registry pot conduce la funcționarea defectuoasă sau instabilitatea programelor instalate și a sistemului de operare. Faceți aceste manevre cu mare atenție și la responsabilitatea voastră.

Apăsați butonul Start și începeți să scrieți ˝run˝, apoi apăsați enter. (Puteți apăsa pe tastatură butonul Windows + R pentru același efect).  În fereastra mică care apare tastați ˝regedit˝ apoi apăsați Enter.

regedit

În acest moment trebuie să se deschidă fereastra programului Regedit. În partea stângă cheile sunt afișate ramificate, existând chei principale și subordonate, ajungând la multe nivele. Navigarea se poate face prin deschiderea/închiderea categoriilor: apăsarea unui simbol ¨ va rezulta deschiderea listei de valori cheie subordonate, apăsând iarăși va închide lista.  Căutați HKEY_LOCAL_MACHINE  > SOFTWARE > Policies > Microsoft > Windows > Gwx.  Având această cheie selectată apăsați pe ea butonul drept al mouse-ului și din meniul care apare alegeți crearea unei valori noi DWORD ( New > DWORD ) având numele ˝DisableGwx˝. După introducerea denumirii apăsați enter pentru finalizarea editării și dați un dubluclick pe acesta. Va apărea o fereastră mică unde în căsuța ˝Value data˝ se va introduce 1. Salvați prin apăsarea lui Enter și în acest moment dacă s-au urmat corect pașii descriși ar trebui să dispară iconul de notificare.

Recomandarea noastră este însă trecerea la Windows 10, mai ales pentru că sunt semne clare care ne dau de bănuit, că în scurt timp Microsoft va pune accent la categoria suport doar pe noul sistem de operare.