Citind acest articol veți avea o imagine de ansamblu despre procesoare  Intel, și veți înțelege logica ce stă în spatele codificării modelelor. Informațiile furnizate de prezentul articol se referă la modelele cele mai recente Intel Core și la alte modele ca:  Pentium,  Celeron, Atom și Xeon.

Generația Intel Core;

Această generație a procesoarelor  este cea mai răspândită în rândul laptopurilor și a desktopurilor. Generația Core include procesoarele cele mai noi, fabricate recent (6-th generation). Generația Core se împarte în 2 categorii: generația Core 2 și generația Core “i”. Cea din urmă (core i) se împarte în 3 subcategorii: Core i3, Core i5 și Core i7. Foarte simplificat, pentru cele 3 subcategorii putem spune: procesoare bune (Core i3), procesoare foarte bune (Core i5) și procesoare excelente (Core i7). Procesoarele i3 sunt dual core (două nuclee) și în cazul laptopurilor și în cazul desktopurilor. Procesoarele i5 în cazul desktopurilor sunt quad core (4 nuclee) iar în cazul laptopurilor sunt dual core. Procesoarele i7 în cazul desktopurilor sunt cel puțin quad core sau în unele cazuri six core (șase nuclee) sau mai multe iar în cazul laptopurilor sunt dual sau quad core. Cu cât mai multe nuclee are un procesor cu atât este mai performant.

Codificarea procesoarelor;

Câteva exemple de procesoare Intel Core:

Intel Core i7-6700K                      Intel Core i5-6600T                    Intel Core i7-4770s

Intel Core i5-5675R                     Intel Core i7-5775C

“Intel Core”  semnifică brandul, iar  i3, i5, i7 semnifică modelul de brand. Primul număr, din seria de patru numere, care poate varia de la 2 la 8 semnifică generația modelului. Procesoarele din generația 8 sunt cele mai noi, iar cele din generația 1 sunt cele mai vechi (are numai trei numere ex. i5-650).  Următoarele 3 cifre sunt așa numitele numere SKU. Cu cât numărul SKU este mai mare procesorul este mai performant, bineînțeles ținând cont și de modelul de brand(i3, i5, i7) și de generație.

Litera de la sfârșitul codului semnifică înformații utile.

  • Litera “T” are semnificația că procesorul este optimizat pentru consum redus de energie
  • Litera  “S” semnifică optimizarea procesorului pentru consum redus fără impact semnificativ asupra performanței
  • Litera “K” înseamnă că procesorul este “unlocked”, adică se poate face “overlocking” (tactarea procesorului peste valorile setate de producător)
  • Litera “R” înseamnă că procesorul este optimizat pentru grafica de performanță inaltă
  • Litera “C” înseamnă că procesorul este “unlocked” și este optimizat pentru grafica cu performanță ridicată
  • Litera "X" înseamnă că procesorul are multiplicatorul deblocat si este optimizat pentru performanțe extreme

Referitor la denumirile procesoarelor Core i3 / i5 / i7 destinate laptopurilor, acestea sunt diferențiate pe baza pe consumului de curent.

  • Litera "M" înseamnă că avem de a face cu un procesor mobil, varianta cea mai des intâlnită
  • Litera "U" inseamnă ca procesorul are un consum ultra redus de curent
  • Litera "Y" semnificând un procesor cu consum extrem de redus de curent.

Sufixele "HQ", "MX" si "MQ" sunt destul de rar întâlnite, insă oferă performanțe înalte dar și consum mai ridicat comparativ cu procesoarele mobile obișnuite, mentionațe mai devreme.

  • Sufixul "HQ" inseamnă că procesorul are inclus un nucleu grafic foarte performant
  • Sufixul "MX" este un procesor mobil cu performanțe extreme
  • Sufixul "MQ" inseamnâ ca avem de-a face cu un procesor mobil cu patru nuclee

Generația Intel Pentium

Primul procesor Intel Pentium a fost lansat în anul 1993. În cursul anilor care au urmat evoluția procesoarelor Pentium a determinat ca performanța acestora să se apropie foarte mult de performanța procesoarelor din noua generație „Core 2”. Ultimele modele de procesoare Intel Pentium impresioneazâ prin putere și viteză, pot avea mai multe nuclee, apropiindu-se astfel de performanța generației Core și chiar și în prezent ocupă un loc important în gama procesoarelor “low end” (procesoare destinate consumatorilor care nu au nevoie de performanță ridicată).

Generația Intel Celeron și Atom

Procesoarele Celeron și Atom sunt optimizate mai mult pentru un consum redus de energie decât pentru performațe ridicate. Majoritatea lor sunt single core, dar există și variante Dual Core, care bineînțeles sunt net superioare celor Single Core. Procesoarele Celeron și Atom au performanțe inferioare comparativ cu procesoarele Pentium, prin urmare sunt destinate calculatorelor și laptopurilor “budget friendly”, adică cele mai accesibile din punctul de vedere financiar.

Procesoare Xeon

Aceste procesoare au apărut în anul 1998 împreună cu procesoarele Pentium II și se fabrică și în prezent. Procesoarele Xeon sunt destinate serverelor și workstation-urilor, sunt procesoarele cele mai performante și cu cele mai multe nuclee. însă denumirile lor cuprind și alte informații care vor fi discutate mai pe larg in cadrul unui alt articol pe acest subiect.