Placa de bază este chiar cea mai importantă componentă a unui calculator, tocmai de aceea este foarte importantă cunoașterea ei. Pentru a înțelege cum funcționează, este important să cunoaștem componentele și funcționalitățile acestora. Având așa multe componente ar fi destul de greu să înțelegi în detaliu fiecare părticică a ei, tocmai din acest motiv vom încerca în cele ce urmează să creăm un scurt ghid care te va ajuta.

Placa de bază: prezentare generală

Placa de bază este considerată nodul unde se interconectează și sunt gestionate diferitele componente hardware. Există configurații mai complexe și mai puțin complexe dar în principiu există trei aspecte generale ale unei plăci de bază pe care trebuie să le configurezi corect si atent.  Acestea ar fi:

  • Sloturile de expansiune: aici se montează componentele hardware, în special plăcile de expansiune. Principalele sloturi prezente pe o placă de bază modernă sunt: PCI-e (Peripheral Component Interconnect Express), PCI (Peripheral Component Interconnect) și DIMM (Dual In-Line Memory Module),
  • Socket-ul (soclul) procesorului care permite utilizatorului să instaleze procesorul direct pe placa de bază
  • Conectorii și porturile care asigură transferul de date, conectarea perifericelor sau alimentarea cu energie a componentelor.

Structura specifică a diferitelor modele de placă de bază implică mai multe componente decât cele trei enumarate mai sus, însă acestea reprezintă baza pentru consumatorii generali.

Vom analiza în cele ce urmează câteva componente cheie ale plăcii de bază, cum ar fi:

Socket-ul procesorului

Acesta poate fi de mai multe feluri, dar vom discuta despre cele mai des întâlnite în domeniul PC-urilor obișnuite: LGA (Land Grid Array) și PGA (Pin Grid Array).

Diferența dintre cele două este modul în care conectează procesorul de placa de bază. LGA utilizează plăcuțe sau pin-uri mici de contact pe placa de bază în timp ce PGA folosește pin-uri subțiri care fac parte din procesor. Diferitele tipuri de socket influențează compatibilitea cu proceasorele dar si performanța acestora.

CPU Socket

Sloturile DIMM

În acestea se instalează memoria sistemului, modulele RAM (deseori numite stickuri RAM). Acestea se găsesc în general în apropierea soclului procesorului și sunt orientate perpendicular cu sloturile PCI-e.

Există mai multe tipuri și generații de RAM, fiecare compatibil cu DIMM-urile specifice generației respective: SDRAM cu 168 pin, DDR RAM cu 184 pin, DDR2 și DDR3 RAM fiecare cu 240 pin dar alocare incompatibilă respectiv DDR4 RAM cu 288 pin. Pe plăcile de bază moderne sloturile DIMM sunt prezente în perechi și au coduri colorate pentru a diferenția canalele singulare de cele duale, triple sau cvadruple. Instalarea plăcuțelor de memorie identice în sloturile de memorie cu canale duale, triple sau cvadruple oferă performanțe îmbunătățite.

Solturi DIMM

Sloturile PCI / PCI-e

Sloturile PCI și PCI-e sunt interfețe fizice în care sunt introduse plăcile de expansiune dedicate precum placa video, placa audio, placa de rețea, TV Tuner, etc. Plăcile de bază moderne folosesc preponderent versiunea avansată și anume PCI-e (PCI Express), acesta fiind proiectat să înlocuiască versiunile precedente cum ar fi PCI, PCI-X și AGP. Sloturile PCI-e vin în dimensiuni ți performnțe standardizate de la x1 (fizic fiind cel mai mic oferind o singură banda pe magistrală) până la x16 (fizic cel mai mare oferind 16 benzi pe magistrală). Plăcile de bază moderne dispun de cel puțin un slot PCIe x16, pentru a putea instala o placă grafică dedicată. Sloturile PCI Express mai mici, cum ar fi x1, x4, x8 sunt de obicei utilizate pentru plăcile audio, rețea, de captură sau cele mai recentă unități de stocare SSD (NVMe).

Slot PCI

Bateria CMOS

Chiar dacă sistemul întâmpină vreun defect, PC-ul poate accesa BIOS-ul (Basic Input Output System) sau UEFI (Unified Extensible Fimrware Interface), pentru că acesta este stocat în cipul CMOS al plăcii de bază care la rândul lui este alimentat de bateria CMOS. Atunci când primești mesaje de eroare referitoare la încărcarea datelor din BIOS sau probleme legate de tensiunea PC-ului este recomandată schimbarea bateriei CMOS. Ai grijă însă la faptul că acest component este sensibil la șocuri

Baterie CMOS

Conectori de alimentare

Aceștia sunt responsabili pentru alimentarea plăcii de bază cu energie electrică prin circuitele de alimentare. Cablurile de alimentare ce se conecteză pe placa de bază se termină în conectori standardizați ATX și asigură o conexiune sigură repectiv flux consistent.

Conectori pentru alimentare

Pentru a pune placa de bază în funcțiune este nevoie de două astfel de cabluri: una pentru CPU (ATX cu 4 pini pentru low end și cu 8 pini pentru high end) și un conector principal de 20 + 4 pini.

Conectorii SATA

Aceștia permit utilizatorului să conecteze hard disk-ul sau unitatea optică la placa de bază printr-un cablu SATA prin care se realizează transfer de date.

Conectori SATA

Panoul din spate

Acesta oferă o gamă largă de conexiuni I/O, cum ar fi LAN, USB, HDMI, serial, paralel sau port audio.

Panoul spate

Porturi spate

Din stănga începând, poți vedea următoarele porturi: PS/2 porturi pentru tastatură și mouse mai vechi, 2 x porturi USB 2.0, 2x porturi USB 3.0, DVI (alb), VGA ( albastru), un port LAN, două porturi adiționale USB 2,0 și 3 x 3.5 mm porturi audio.

Atât pentru moment!

Placa de bază încorporează o sumedenie de tehnologii complexe. Acest fapt poate să pară destul de copleșitor la prima vedere însă dacă înțelegi funcțiile diferitelor porturi, conexiuni, pinuri poți ajunge chiar să-ți construiești propriul PC.

Pentru început, poți să-ți studiezi propriul PC ca să vezi dacă te-a ajutat acest scurt ghid și dacă poți identifica componentele plăcii de bază. Dacă totuși mai ai întrebări, contactează-ne cu încredere! Va urma ...