Cu trecerea timpului fiecare calculator se încetinește. Hardware-ul vechi poate cauza acest lucru însă de cele mai multe ori întreținerea necorespunzătoare a sistemului de operare este cauza principală.
Dacă ai instalat vreodată un Windows, cu siguranță vei înțelege despre ce vorbim. Curățând tot junk-ul de pe calculator și o repornire accelerează instant calculatorul.
Stai liniștit însă, nu trebuie să faci pași drastici pentru ajunge la o funcționare mai bună, îți prezentăm 7 pași simpli cum să-ți întreții corect calculatorul.
1. Șterge software-ele neutilizate
Să începem cu primul și cel mai evident pas pentru un calculator curat și anume: elimină tot software-ul vechi pe care nu-l mai folosești. Dacă nu ai mai făcut până acum acest lucru, vei fii uimit ce multe lucruri inutile ai instalat pe calculatorul tău.
Pentru a vedea toate aplicațiilede pe calculatorul tău, accesează Start> Setări> Aplicații> Aplicații și caracteristici ( Start > Settings > Apps > Apps and features) și dă click pe Uninstal la acele software-uri de care nu ai nevoie sau pe care nu le mai folosești. Fii însă atent să nu ștergi și din acelea de care poate ai avea nevoie.
2. Folosește-ți Antivirusul / Programul Anti-Malware
Următorul pas ar fi să-ți activezi antivirusul și să-ți scanezi calculatorul. De foarte multe ori încetinirea calculatorului este cauzată de viruși sau alte tipuri de malware. Modul în care îți poți scana calculatorul variază de la un program la altul dar în principiu important este să optezi pentru o scanare completă (Full Scan, Deep Scan...), acesta va fi un proces mai lung dar fii liniștit, merită!
3. Disk Cleanup
Norocul nostru este că Windows 10 oferă o funcționalitate numită Disk Cleanup, parte a softului deja de mulți ani care se dovedește a fii o funcționalitate de mare folos când vine vorba de ștergerea fișierelor de care nu mai avem nevoie.
Pentru a folosi această funcționalitate, accesează Control Panel > Administrative Tools > Disk Cleanup (sau introduci pur și simplu în Start Menu cuvintele Disk Cleanup). Înainte de scanare poți da click și pe Clean up system files, astfel aplicația va căuta toate filierele vechi sau nefolosite. Atenție însă, atunci când alegi această curățare de Clean up system files, nu vei mai putea reveni la versiunea anterioara Windows.
4. Șterge driverele vechi
Dacă un driver nou pe care l-ai instalat nu funcționează nu este nici-o problemă, pentru că Windows este creat în așa fel încât reține driverele vechi. Însă acest lucru înseamnă că Pc-ul tău va fi plin de drivere pe care nu le-ai folosit de ani de zile. Pentru a șterge aceste drivere există două modalități ușoare pe care le poți aborda: linia de comandă sau variabilele de mediu, despre care însă vom vorbi mai în detaliu într-un viitor articol.
5. Actualizează lista de pornire
Dacă ești un utilizator experimentat de Windows atunci cu siguranță știi deja că sistemul de operare este în urmă față de MacOS, Chrome OS și Linux, la timpul de încărcare. Problema este cauzată în majoritate de multitudinea programelor pe care Windows le activează la pornire, multe dintre acestea nici nu sunt necesare. Pentru a curăța lista de pornire, apasă Ctrl + Alt + Delete, selectează Task Manager, selectează More Details și alege Startup după acesta. Ar trebui să vezi acum toate aplicațiile care se activează la pornirea calculatorului, si poți opri aplicațiile de care nu ai nevoie.
6. Curăță Registerul
Este esențial să ții curățenie în registerul tău. Gândește-te la registrul tău ca la o bibliotecă...cu cât acesta este mai mare, cu atât mai greu poate fii să găsești ceea ce cauți dacă nu este o ordine rezonabilă. Curățarea nu este un lucru greu. Scrie în search regedit, apasă Enter. După acest pas, accesează Computer\HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE și Computer\HKEY_CURRENT_USER\Software și aici poți parcurge și șterge softurile de care nu mai ai nevoie.
Atenție mare! Fii atent să nu ștergi un registru greșit pentru că poți suferi consecințe grave. Cel mai bine ar fi să faci un backup de rezervă a datelor din registrul înainte de orice ștergere sau utilizeaza un program freeware pentru curățarea regiștrilor.
7. Curăță Cache-ul
Windows 10 este plin de cache-uri. Aceste sunt fișiere non-permanente pe care Windows le păstrează pentru o posibilă nouă folosire în viitor. Dar ce se întâmplă dacă nu vei mai avea nevoie de acele fișiere? Îți ocupă doar loc pe sistem. Așa că poți liniștit șterge acele fișiere, chiar dacă îți ia un pic din timp dar merită.
Cunoști și alte metode de curățare a sistemului? Tu cum îți eliberezi spațiu pe calculator? Spune-ne și nouă ce modalități folosești.
Validate your login