Windows-ul este un sistem de operare creat de compania Microsoft. Introdus pe piață încă în anul 1985 a ajuns la multe versiuni dintre care cea mai nouă a fost pusă în vânzare în 2015, acesta fiind Windows 10. Această ediție are mai multe versiuni (în total 7 versiuni diferite) dintre care cele mai cunoscute și folosite ar fi două: Windows 10 Home și Windows 10 Pro (Professional). Pentru alegerea și achiziționarea versiunii care ni se potrivește cel mai bine este bine să știm câteva detalii și diferențele dintre acestea. Voi detalia în cele ce urmează caracteristicile, funcționalitățile speciale și diferențele majore dintre Windows 10 Home și Windows 10 Pro.

Windows 10 Home este versiunea de bază, destinată publicului larg care poate fi instalată pe un desktop, laptop, tabletă.

Windows 10 Pro este o versiune mai complexă, construită pe baza versiunii Home dar destinată companiilor sau utilizatorilor mai pretențioși.

Sa analizăm totuși un pic mai în detaliu care ar fi diferențele majore dintre aceste două versiuni:

  • Windows 10 Home (Ediția pentru Acasă) este ediția cea mai simplă, construită pentru utilizatorii casnici care oferă o experiență familiară, optimizată și consistentă. Sunt disponibile aplicațiile cum ar fi asistentul digital Cortana, browser-ul Microsoft Edge, Continuum pentru tablete, Hello pentru recunoașterea facială, scanarea irisului sau a amprentelor pentru autentificare, posibilitatea de a accesa comunitatea de gaming Xbox Live de acasă și aplicațiile universale Windows precum Maps, Mail, Calendar, Photos, Music așadar tot ce ai putea avea nevoie acasă pentru uzul obișnuit. Totuși aceasta versiune nu este limitată doar uzului casnic, dacă aceste caracteristici și funcționalități se dovedesc a fi de ajuns, poți liniștit s-o achiziționezi, s-o folosești și în cadrul firmei tale. Vezi ofertele noastre pentru calculatoarele cu Windows 10 Home preinstalat.
  • Windows 10 Pro are toate elementele de bază pe care le conține și ediția Home la care însă îi sunt adăugate caracteristici și funcționalități speciale care devin utile și ajută în special companiile mici sau pasionații/specialiștii de IT. Vezi ofertele noastre pentru calculatoarele cu Windows 10 Pro preinstalat.

Ce conține în plus ediția Pro față de Home?

Majoritatea funcțiilor adăugate sunt dedicate în special securității, managementului și administratorilor IT. Amintesc câteva dintre cele mai reprezentative funcționalități:

  • Criptarea prin BitLocker
  • Posibilitatea de a se conecta la Active Directory
  • Assigned Access 8.1
  • Remote Desktop Connection – conexiune Desktop la distanță
  • Acces la domenii
  • Acces la Business Store
  • Posibilitatea de a alege propriul dispozitiv pentru fiecare angajat – Choose Your Own Device (CYOD)
  • Permite managementul avansat al update-urilor
  • Posibilitatea de a profita de noul Windows Update for Business – care permite controlul asupra instalării actualizărilor și asigură acces mai rapid la actualizările de securitate.
  • mașini virtuale Hyper-V

O listă completă și detaliată a diferențelor majore dintre Windows 10 Home și ediția Pro se poate găsi aici.

Totuși care versiune ți s-ar potrivi cel mai bine? În primul rând depinde de domeniul în care vei folosi sistemul și nevoile tale. Daca esti un utilizator obișniut și îti trebuie un sistem de operare pentru calculatorul de acasă, versiunea Home este suficientă dar dacă ești un pasionat de IT sau deții o mică companie, îți recomandăm să alegi versiunea Professional și nu vei avea probleme.