Xeon este un brand de microprocesoare de tip x86 proiectate și create special pentru workstation-uri, servere și sisteme încorporate. Dat fiind faptul că sunt procesoarele cele mai performante cu mai multe nuclee acestea nu sunt destinate uzului obișnuit/casnic.

Avantajele majore ale procesoarelor Xeon față de modelele Intel:

  1. capabilitatea de multi-socket - ceea ce înseamnă că există plăci de bază care pot suporta chiar și două procesoare Xeon, ceea ce nu este valabil și în cazul unui procesor din familiile Core i3, Core i5, etc.
  2. număr mai mare de nuclee - mai multe nuclee pot rula mai multe instrucțiuni în același timp în paralel, crescând astfel viteza pentru programele utilizate
  3. memorie cache mai mare – memorie plasata direct pe procesor.
  4. suporta memorie mult mai mare – modelele mai noi pot suporta chiar mai mult de 1TB.
  5. capacitatea de a suporta memoriile ECC

Familia procesoarelor Xeon este extrem de numeroasă și cuprinde multe tehnologii/arhitecturi începând de la primele din 1998 cum ar fi Drake, sau Tanner, Cascades din 1999 până la cele mai noi apărute cum ar fi: Sandy Bridge, Ivy Bridge, Haswell, Broadwell, Skylake.

Denumirile procesoarelor Xeon:

Denumirile procesoarelor pot părea un pic cam complicate (de ex. Intel Xeon E7-4820L v2) tocmai din acest motiv Intel a decis modificarea denumirilor pentru a facilita situația clienților când vine vorba de alegerea unuia. Procesoarele vor primi denumiri de metale pentru a arăta performanțele lor, astfel cele mai performante vor primi denumirea de Platinum iar următoarele categorii vor fi Silver, Gold și Bronze. Modificări vor veni și în ceea ce privește performanța acestora, noile tehnologii și rebranding-ul făcând referire la Xeon Scalable Processor Family.

Totuși ca să înțelegem un pic ce înseamnă literele și numerele din denumirile acestor procesoare Xeon voi explica în cele ce urmează printr-un exemplu.

Să luăm procesorul Intel Xeon E7-4820L v2ca exemplu și să analizăm un pic fiecare grup în parte ce reprezintă:

Xeon –reprezintă brand-ul

E7 –reprezintă linia de producție, E7 fiind un multiprocesor de tip high-end. Acesta mai poate fi E5 încă un multiprocesor dar de tip midrange și E3 un procesor de tip lowend, cel mai accesibil ca si preț.

Urmează un număr format din patru cifre (în cazul nostru) care reprezintă Product family (familia produsului) și înseamnă urmatoarele:

4- reprezintă numărul maxim de CPU-uri (procesoare) pe care le poate suporta într-un nod (poate fi și de 1,2,4,8)

8- reprezintă numărul de socket-uri pe care le poate suporta

20 – este numărul SKU al procesorului (care poate fi 10, 20, 30, șamd.)

Opțional mai pot apărea Sufixe Alpha (Alpha Suffix) precum litera L care indică putere redusă sau M pentru versiunea mobilă sau W însemnând workstation.

Amintim și Prefixele Alpha (Alpha Prefix) care pot apărea la anumite modele la începutul numărului precum litera X reprezentând performanța, litera E indicând mainstream-ul și litera L indicând puterea optimizată.

V2– de la sfârșit reprezintă denumirea versiunii (care poate fi V2, V3, V4) ca și când de exemplu la un model Sandy Bridge se pune cifra “2” și acesta indică faptul că procesorul este de a doua generație. Procesoarele la care nu apare acest V# fac parte din prima generație pentru că V# nu se folosește numai începând de la a doua generație.

Așadar la alegerea unui procesor trebuie sa fim atenți la toate aceste detalii pentru a nu avea surprize și pentru a fi sigur de alegerea noastră. Pentru achiziționare vezi ofertele noastre pentru calculatoare cu procesoarele XeonDenumire Xeon