De multe ori ne-ar prinde bine să știm mai multe detalii despre PC-ul nostru. Poate un program care să ne “spună” tot ce vrem să știm. Iată ce îți recomandăm noi:  programul Speccy, dezvoltată de compania Piriform.
Un program care se poate descărca gratuit și care pe lângă faptul că îți oferă statistici detaliate și complete despre fiecare parte fizică a calculatorului tău și despre sistemul de operare, este și foarte ușor de folosit având o interfață simplă și intuitivă.

Informațiile sunt cuprinse în mai multe categorii din care poți culege informații despre componentele hardware și software ale sistemului cum ar fi:

Sistemul de operare: cheia de licență a Windows-ului, antivirusul, framework-uri, dacă este sau nu activat UAC

Procesor:  brand, model, core-uri, numărul de thread-uri și alte informații technice

Placa de bază: producătorul, modelul, versiunea, BIOS

Placa video și display: rezoluția, frecvența, voltajul, temperatura plăcii, denumirea displayului

Hard drive:  viteza și capacitatea, informații despre partiții, numele și producătorul HDD-ului, statusul HDD-ului, specificații technice

Memorie (RAM) : unde ai posibilitatea de a verifica chiar și sloturile de memorie ocupate sau libere, tipul și capacitatea memoriei, frecvența și procentul de memorie ocupată

Paca rlețea: adresele IP, numele producătorului, adresele interfețelor de rețea, rețelele wireless

Unitate optică: informații despre unitatea optică și funcționalitățile acesteia

Audio: informații technice despe placa de sunet

Periferice: tastatură, mouse, imprimantă, webcam

 

Programul-speccy Panoul de control al programului Speccy

 

Pe lângă detalierea modelului exacta a tuturor componentelor, programul te ajută să monitorizezi și temperatura de funcționare a procesorului, a plăcii video și al unității de stocare  (acesta fiind afișat în dreptul ecranului în Task Bar).

Este compatibil cu majoritatea sistemelor de operare Windows (2000/ XP/ Vista/ 7/ 8/ 8.1/ 10) functionând cel mai bine cu Windows 10 și Windows 8.1 și ai nevoie de minim un procesor de 1 GHz, memorie de 256 MB RAM și cel puțin 1GB spatiu liber pe disc.

Descarcă gratuit programul aici.