În data de 13 februarie 2017, Inspectoratul General al Poliției Române în parteneriat cu BSA (The Software Alliance) au anunțat demararea unei campanii informartiv-preventive cu scopul de a spori gradul de conștientizare al publicului cu privire la riscurile utilizării software-ului nelicențiat.

Campania “Folosind software nelicențiat îți lași securitatea la întâmplare” pune accentul pe riscurile de securitate și nu numai, pe care și le asuma firmele și companiile care, din diverse motive au ales să folosească software nelicențiat sau contrafăcut. La baza Campaniei se află două studii date publicității în decursul anului 2015, Unlicensed Software and Cybersecurity Threats („Software-ul nelicențiat și amenințările de securitate informatică”) si Seizing Opportunity Through License Compliance realizate de IDC la solicitarea BSA, din care reiese că există o puternică rată de corelare (r=0.79, pe o scară de la 0 la 1, unde 1.00 este rata maximă de corelare) între utilizarea de software nelicențiat și rata la care se întâlnește malware-ul. De asemenea, studiile demonstrează că personalul tehnic din cadrul companiilor nu conștientizează cu adevărat dimensiunea problemelor subestimând gravitatea situației și anume că 26% din angajați instaleaza software neautorizat, în comparație cu 15% estimați înaintea efectuării studiului.

 

Pe de altă parte, software-ul este protejat legal, iar cei care utilizează software nelicențiat sau aleg să încalce drepturile de proprietate intelectuală asupra programelor de calculator într-un alt mod, se pot confrunta și cu riscuri legale pe lângă cele de securitate. În perioada 2011-2016, după semnarea primului protocol de colaborare intre IGPR si BSA a rezultat în peste 1000 de verificări efectuate, iar in 2016 au fost indisponibilizate peste 5500 de sisteme informatice și suporturi de stocare.

În cadrul Campaniei se desfășoară activități comune de informare pentru mai mult de 20.000 de firme mici şi mijlocii, care astfel pot beneficia de instrumentele disponibile menite să le ajute să identifice și să evite software-ul contrafăcut sau nelicențiat și astfel să gestioneze riscurile asociate acestuia, legale și de securitate informatică. Consultanții BSA pot furniza IMM-urilor din România informaţiile de care au nevoie pentru realizarea unui inventar software intern, dar şi consultanță post-inventariere, prin intermediul Centrului de suport pentru Campania organizată de Inspectoratul General al Poliției Române și BSA.

Știind ca software-ul este o resursă fundamentală și un activ valoros pentru orice afacere modernă, firma noastră, ca partener Microsoft în malwarecadrul programului MAR (Microsoft Authorized Refurbisher) vă poate oferi diferite soluții de licențiere, astfel încât afacerea Dvs. să se poată dezvolta neîntrerupt și în siguranță prin folosirea software-ului licențiat.