Mai mult ca sigur, după apariția Windowsului 10 ți-ai pus întrebarea: oare merită sau nu să faci “upgrade”-ul. După apariția Windowsului 8, foarte mulți utilizatori erau nemulțumiți din cauza interfeței și meniului start modernizate și diferite față de Windows 7 și au preferat să utilizeze mai mult Windows 7 față de noua ediție Windows 8. Ediția cea mai recentă a Windowsului (10) combină Widows 7 cu Windows 8 și face ca noua ediție să aibă simplitatea și clasicitatea Windowsului 7 și performanțele superioare ale Windowsului 8. Citind mai departe acest articol vei afla care sunt diferențele majore între Windows 7 și Windows 10 și vei fi convins că merită să faci “upgrade”-ul.

Performanța

Windows 10 este optimizat pentru un consum redus de resurse. “Boot time”-ul sau timpul de inițializare al sistemului este mult mai redus decât la Windows 7, iar programele și funcțiile Windowsului 10 se “mișcă” mai repede. Consumul redus de resurse și “Power managementul” optimizat fac ca laptopurile să funcționeze un timp mai îndelungat pe baterie. Același calculator cu Windows 10 oferă performanțe superioare față de cel cu Windows 7.

Design

Design-ul pentru Windows 10 s-a făcut prin combinarea designului Windows 7 și 8. Designul este mult mai modern și atrăgător decât la Windows 7, dar mult mai simplist și mai ușor de folosit decât designul de la Windows 8. Pur și simplu, designerii au extras tot ce era superb în designul Windowsului 7 și 8, și au ajuns la un design modern, dar totuși simplu și ușor de folosit.

Windows 10 desktop

Meniu Start și Căutare

Modul de afișare a rezultatelor căutărilor este mai sofisticat și mai organizat la Windows 10, care are un asistent digital personal cu numele “Cortana”. ”Ea” monitorizează fluxul de e-mailuri, calendarul personal și căutările. “Cortana” recunoaște vocea umană, deci puteți seta evenimente în calendarul personal, sau puteți efectua căutări online fără folosirea tastaturii, însă pentru moment, ea cunoaște doar limbile engleză, germană, italiană, franceză, spaniolă și japoneză. În meniul Start toate programele și aplicațiile sunt ușor accesibile ca și în Windows 7 iar designul este unul modern.

Notificări

Windows 10 are în plus față de predecesorii săi un loc separat, special destinat pentru notificări. În acest loc apar mesajele de sistem, notificările de la aplicații, alertele și toate ”update”-urile în ordine cronologică, asemănător dispozitivelor mobile.

Optimizare pentru „touch screen”

Windows 10 dispune și de optimizare pentru “touch screen”, astfel este un sistem de operare ideal pentru dispozitive mobile ca tablete, sau laptopuri cu ecrane tactile. Cu un singur clic se poate alege ca meniul start să fie optimizat pentru “touch” sau clasic, astfel Microsoft și-a îndeplinit propunerea de a crea un sistem de operare universal (multiplatformă).

                 În concluzie, nu este o problemă dacă vrei să rămâi cu Windows 7, dar făcând un upgrade, poți beneficia de multe îmbunătățiri. ”Upgrade”-ul se poate face gratis, deci ținând cont de faptul că poți ajunge la un sistem de operare mai nou și mai performant, fără vreun cost, chiar merită să faci un upgrade. Windows 10 are multe îmbunătățiri utile. Fiecare în parte contribuie la optimizarea sistemului de operare pentru un grup foarte larg de utilizatori. Are un management mai bun pentru căutarea programelor și fișierelor și este optimizat pentru „gaming”-ul de ultima generație prin Directx12, ceea ce este o caracteristica exclusivă sistemelor de operare Windows 10. În utilizarea generală, de zi cu zi, Windows 10 este mai rapid față de Windows 7 sau 8, și are un meniu start mai bine organizat și un design modern.