Fiecare utilizator experimentează faptul că laptopul sau calculatorul pe care lucrează cu timpul devine mai lent. Windowsul se încarcă mai lent, programele pornesc mai încet, procesarea informațiilor se desfășoară într-un timp mai îndelungat. Citind mai departe acest articol veți afla câteva trucuri și metode de a face calculatorul dvs. mai rapid și nu în ultimul rând veți afla cum să mențineți această performanță.

Modalitatea cea mai efectivă prin care se îmbunătățește semnificativ viteza calculatorului, este upgrade-ul dispozitivului de stocare a datelor (Hard Disk-ul) și a memoriei  RAM. Hard disk-urile clasice se pot înlocui cu SSD-uri (Solid State Drive) care au o viteză de transfer a datelor mult peste viteza Hard Disk-urilor, rezultând în timpi de așteptare minimali și rapiditate crescută în încărcarea sistemului de operare sau a diferitelor programe. Adăugarea de memorie RAM îmbunătățește foarte mult viteza calculatorului în jocuri sau situații de “multitasking”, adică, dacă rulezi mai multe programe deodată. Aceste două upgrade-uri reduc semnificativ timpul de pornire al calculatorului.

1.

În primul rând să ne ocupăm de pornirea Windowsului. Windowsul nu pornește pe toate calculatorele la fel de repede deoarece utilizatorii diferiți au obiceiuri și nevoi diferite în ceea ce privește felul și multitudinea programelor care pornesc impreună cu windowsul. Trebuie știut faptul că odată cu pornirea sistemului de operare, mai pornesc câteva programe în “background”. Foarte multe programe instalate tind să pornească împreună cu sistemul de operare consumând astfel resursele prețioase ale calculatorului, care sunt necesare pentru rularea sistemul de operare sau a altor programe. Pentru ca Windowsul de pe calculatorul dvs. să pornescă mai repede, reduceți la minimum posibil, programele care pornesc împreună cu sistemul dvs. de operare.

2.

După reducerea numărului de programe care pornesc împreună cu sistemul de operare, trebuie să scăpați și de programele, aplicațiile, și jocurile pe care nu le mai folosiți. Toate acestea consumă din resursele calculatoruli dvs. în ciuda faptului că ele nu sunt folosite. Ca să faceți acest lucru întrați în control panel și la secțiunea “programs” dați clic pe “Uninstall a program” sau ”Add or remove programs”.
Aici veți găsi lista programelor, jocurilor și aplicațiilor care sunt instalate pe calculatorul dvs. Dezinstalați absolut toate programele, jocurile și aplicațiile de care nu mai aveți nevoie, având grijă să nu dezinstalați părți esențiale ale sistemului de operare sau alte drivere-programe care sunt esențiale funcționării adecvate a calculatorului.

3.

“Hard discul”, parte a calculatorului care găzduiește atât sistemul de operare cât și programele și fișerele dvs., lucrează în permanență. Pentru a menține funcționarea acestei componente în condiți optime, este recomandată rularea din când în când a unui proces de defragmentare. Procesul de defragmentare are efect bun in cazul Hard Discurilor clasice. In cazul SSD-urilor nu este recomandat defragmentarea, deoarece acest proces scurtește durata de viață a SSD-ului.

4.

Efectele vizuale și auditive ale Windowsului, imaginea de “background”, iconițele de shortcut, au un impact negativ asupra vitezei calculatorului dvs. Ca să măriți “viteza de rulare” a Windowsului trebuie să dezactivați toate efectele vizuale și auditive. În loc de o imagine, pe desktop trebuie să setați o culoare oarecare și trebuie să scăpați de iconițele de „shortcut”. După aceste setări Windowsul nu va fi la fel de atractiv ca înainte, dar se va “misca” mai repede. Tot la acest punct menționăm că orice program antivirus încetinește calculatorul, mai mult sau mai puțin, în funcție de performanța componentelor calculatorului. În ciuda acestui fapt, recomandăm folosirea unui program antivirus pentru ca să fiți protejați de viruși. Mai bine avem un calculator încetinit de antivirus decât unul infectat. Trebuie evitată folosirea în același timp a mai multor programe de antivirus.

5.

Atât calculatoarele “desktop” cât și cele “laptop” acumulează cu timpul praf și alte obiecte de dimensiune redusă care duc la funcționarea necorespunzătoare a ventilatoarelor și a sistemului de răcire. Un calculator sau laptop supraîncălzit pierde foarte mult din performanțele sale. Pentru a preîntîmpina supraîncălzirea componentelor calculatorului sau a laptopului dvs. se recomandă demontarea și curățirea cu regularitate a acestora.

În cadrul acestui articol nu am realizat un tutorial, pas cu pas, privind setările și procesele enumerate mai sus, deoarece pașii sunt diferiți, într-o anumită măsură la fiecare generație de Windows în parte. Dacă întâmpinați dificultăți la vreun proces , găsiți nenumeroase tutoriale pe internet pentru fiecare generație de Windows în parte.