Prezentul articol vă prezintă pe scurt tipurile principale de imprimante care există pe piață și vă ajută să decideți în alegerea sau achiziționarea unei imprimante. Bineînțeles ca la orice alt produs înainte de achiziționare trebuie să lămuriți exact pentru ce vă trebuie produsul și cât de des vreți să-l folosiți. Pe baza acestor informații puteți decide, de ce tip de imprimantă aveți nevoie ca să vă satisfacă nevoile de imprimare.

imprimanta cu cernealaImprimanta cu cerneală ("inkjet");

Există mai multe tehnologii folosite la fabricarea imprimantelor cu cerneală dar principiul de funcționare este același. Dispozitivul de imprimare “stropește” cerneala pe hârtie sub forma unor picături microscopice, cerneala fiind stocată într-un recipient de unde este transferat la duzele capului de imprimare, iar acesta din urmă creează acele picături microscopice care ajung pe hârtie.

 

imprimanta laserImprimanta laser

Principiul de funcționare al imprimantelor laser este mai complicat și total diferit față de principiul de funcționare al imprimantelor cu cerneală. Crearea documentului printat cu o imprimantă laser se bazează pe acțiunea unei raze laser. Această rază laser desenează imaginea transmisă de calculator, dar nu direct pe hârtie ci pe un cilindru (tambur) care este încărcat electrostatic pozitiv pe întreaga sa suprafață. Raza laser creează pe cilindrul respectiv puncte încărcate electrostatic negativ. Acele puncte creează de fapt imaginea sau textul care vor fi imprimate. În același timp tamburul este în contact cu “tonerul” care este un praf negru foarte fin încărcat electrostatic pozitiv. Punctele încărcate negativ de pe tambur atrag tonerul care este încărcat pozitiv. În acest fel îmaginea care urmează să fie printată, se realizează prima dată pe tamburul respectiv. După acest proces, tamburul vine in contact cu hârtia care are un câmp electrostatic mai puternic decât tamburul și va atrage praful de toner de pe tambur. După atragerea de toner hârtia este încălzită pentru ca praful de toner să se topească și să adere definitiv la hârtie.

 

Avantajele și dezavantajele imprimantelor cu cerneală

Imprimantele “inkjet” sunt mai ieftine decât cele laser. În cazul imprimării de imagini cu imprimante “inkjet” se obține o rezoluție mai bună decât cu imprimantele laser. Prețul imprimantelor cu cerneală care printează și color este mai accesibil publicului larg.

Cel mai mare dezavantaj al imprimantelor cu cerneală este costul consumabilelor (cartușelor). De multe ori prețul cartușelor originale este apropiat de prețul unei imprimante noi. Uneori există posibilitatea de a reumple cartușele de cerneală golite, care bineînțeles costă mai puțin. Alt dezavantaj îl constituie faptul că în situația în care împrimanta cu cerneală nu este folosită cu regularitate, cerneala poate să se usuce și să creeze sedimente în recipient sau în duze, care vor cauza funcționarea necorespunzătoare a imprimantei.

Avantajele și dezavantajele imprimantelor laser

Prețul unei imprimante laser este mai ridicat decât prețul imprimantelor inkjet, dar totuși raportul foii printate/preț reîncărcare este mai bun. Viteza de printare a imprimantelor laser depășește cu mult viteza de printare a imprimantelor inkjet iar hârtiile printate cu imprimanta laser sunt mai rezistente la umiditate. De asemenea, dimensiunile si greutatea mare, respectiv prețul prohibitiv al imprimantelor laser color și al consumabilelor acestora au rezultat într-o răspândire infimă in rândul utilizatorilor casnici, aceste produse adresându-se mai mult segmentului office sau întreprinderilor, atelierelor si studiorilor ("copy & print shop").

Multifuncționale

Deși nu constituie o tehnologie separată, ci mai degrabă o categorie de produse, dar care neapărat trebuie mentionată când vine vorba de alegerea unei imprimante, mai ales că au reușit să se impună cu succes pe piețe dominate de imprimante, scannere si alte periferice dedicate unei utilizări particulare.

Un periferic multifuncțional (MFP) este un dispozitiv care efectuează o varietate de funcții care de altfel ar fi efectuate de către diferite periferice cu funcții specifice. De regulă, un periferic multifuncțional include cel putin două dintre următoarele funcții

  1. Imprimantă inkjet sau laser monocrom/color
  2. Scanner
  3. Copiator
  4. Fax

 

Dispozitivele multifuncționale au adesea o funcție de bază și una sau mai multe capabilităti aditionale, iată cateve exemple comune:

  1. Copiator digital: creează copii in format digital prin scanare și imprimare. În plus, față de scanare si imprimare acestea pot include si un fax, sortator, capsator sau perforator și se recomanda atelierelor sau studiorilor tip “print/copy shop”
  2. Fax multifuncțional: La prima vedere pare a fi un fax normal, dar se conectează la un PC pentru input/output de date, scanare, copiere și se recomandă utilizatorilor office
  3. Multifunctională cu imprimanta / scanner / copiator: efectuează toate cele trei funcții și uneori fax. Fiind disponibile fie cu tehnologia inkjet fie laser, aceasta este cea mai răspândită variantă de MFP și este utilizată atât in birouri cât și de utilizatorii casnici.

 

Concluzii

Dacă doriți să tipăriți fotografii sau imagini color, recomandăm o imprimantă cu jet de cerneală. Dacă doriți să printați documente text în cantități scăzute ( câteva pagini pe săptămână ), iarăși o imprimantă cu cerneală poate fi o decizie bună.

Dacă doriți însă, să printați documente text, broșuri sau materiale promoționale cu regularitate și în cantități mari, vă recomandăm o imprimantă laser, deoarece în ciuda faptului că prețul este mai mare, raportul preț/foi printate va rezulta in costuri mult mai reduse pe termen lung.

Indiferent că este vorba de utilizatori casnici sau firme si întreprinderi, economia de costuri și cerințele de spațiu mai mici fac din multifuncționale o alegere practică, deoarece în mod normal utilizatorii ar fi nevoiți să investeasca sume substanțiale in dispozitive separate. Pe de altă parte însă, cei care au nevoie de funcționalitate high end vor fi mai bine deserviți de un dispozitiv dedicat unei utilizări specifice.