Dacă doriți să cumpărați un calculator portabil (laptop), mai mult ca sigur, veți experimenta dificultăți la alegerea produsului, deoarece, piața vă oferă o gamă foarte largă de calculatoare portabile cu performanțe, mărimi și caracteristici foarte diferite. Prezentul articol vă ajută la alegerea unui laptop care să facă față necesităților dvs.

În primul rând, trebuie să răspundeți la următoarele întrebări: Pentru ce vă trebuie laptopul? La ce și unde veți folosi laptopul? Ce programe vor fi rulate pe laptop? Care este bugetul acordat la cumpărarea laptopului? După ce veți avea un răspuns la fiecare din întrebările de mai sus, va fi mai ușor să decideți în legătură cu caracteristicile necesare viitorului dvs. laptop.

 

Baterie laptop

Baterie LaptopÎn funcție de necesitățile dvs. va trebui să alegeți capacitatea bateriei laptopului. Pe piață există laptopuri cu baterii de 3, 6, 9 sau 12 celule. Capacitatea lor se măsoară în W-h (watt-ore). Dacă nu călătoriți foarte mult, nu vreți să folosiți laptopul în aer liber sau în cafenele, atunci unul cu o baterie “mică” va fi satisfăcător. Aceste laptopuri au o autonomie de aproximativ 3-4 ore. Dacă călătoriți mult, vreți să folosiți latopul în medii diferite ca de ex. parcuri, cafenele sau locuri unde nu aveți acces direct la rețeaua de 230V, atunci veți avea nevoie de o baterie mai mare, care are o autonomie de peste 7-8 ore. Menționăm că bateriile cu capacitate mare au următoarele dezavantaje: au un cost mai ridicat și dimensiunea și greutatea mai mari.

 

Dimensiuni

diagonala ecranDiagonala ecranului poate varia foarte mult. Există notebookuri cu o diagonală ecranului de 10 inch sau mai mică și laptopuri cu diagonala ecranului până la 17 inch. Diagonala ecranului nu are legătură cu performanța laptopului. Cu cât aveți un laptop mai “mic” cu atât e mai ușor și e mai confortabil de transportat. Cu cât e mai mare, cu atât este mai “confortabil” cititul sau vizionarea fișierelor media. Există posibilitatea de a conecta un monitor extern la un laptop. Astfel puteți avea un latop cu diagonala ecranului redusă, care este ușor de transportat și totuși puteți beneficia de un ecran mai mare (prin foșosirea monitorului extern). Pentru realizarea acestei conexiuni (laptop-monitor extern) laptopul dvs. trebuie să aibă cel puțin un port video. Informații în legătură cu porturi video găsiți în articolul nostru anterior despre porturi video.

Porturi

porturi laptopLaptopul dvs. are niște “porturi” (conexiuni) unde se pot introduce sticuri USB, cabluri video sau periferice ca: mouse, tastatură, imprimantă, cabluri audio, carduri SD., etc. Înainte de achiziționarea laptopului, ar trebui să știți de câte porturi USB veți avea nevoie, ce periferice doriți să conectați la laptop, de ce tip de port video veți avea nevoie pentru conectarea laptopului la un monitor extern. Dacă acasă doriți să conectați multe periferice la laptop, dar în fiecare zi, sau foarte des doriți să transportați laptopul la serviciu sau în altă parte, atunci veți avea nevoie de un laptop la care se poate atașa un “docking station” (dispozitiv la care se conectează toate perifericele) și astfel procesul de deconecatare-conectare a perifericelor devine mai simplu și mai rapid.

 

Tastatură-numpad

numpadCu cât laptopul este mai mare cu atât are o tastatură mai mare. Dacă activitatea dvs. necesită utilizarea cu preponderență a tastaturii, atunci este recomandat să alegeți un laptop cu o diagonală mai mare care are inclus lângă tastatură și “numepad”-ul, adică butoanele cu numere din partea dreaptă a tastaturii. Procesul de introducere a datelor în tabele sau programe este mult mai rapid cu o tastatură “numepad”.

 

 

Performanță

performantaPerformanța laptopului este în funcție de caracteristicile componentelor sale. Am discutat despre componente în articole anterioare, aşadar puteţi găsi informaţii în legătură cu procesoarele destinate laptopurilor, despre memoriile RAM destinate laptopurilor, respectiv informații în legătură cu optiunile dvs. de stocarea a datelor pentru a lua deciziile mai ușor.

 

Compania noastră vă oferă posibilitatea de a schimba unele componente ale laptopului înainte sau după achiziționarea lui, ca de ex schimbarea Hard Diskului cu un SSD, sau adăugarea de memorie RAM. Aceste upgrade-uri îmbunătățesc performanța laptopului. Personalul companiei noastre vă oferă suport tehnic și garanție în cazul cumpărării oricărui produs.