Probabil că mulți dintre noi ne-am lovit in ultima vreme de o abundentă de tehnologii si termeni tehnici necunoscuți fie în încercarea achiziționării echipamentului de rețea fie în incercarea de-a ne conecta la internet sau in crearea unei rețele small office / home office. În cadrul acestui articol vom încerca elucidarea misterelor legate de echipamentele de retea home / office, ce anume se ascunde in spatele denumirilor, care este rolul acestora si ce avantaje ne oferă în viața cotidiană.

În prezent, în aproape toate locuințele se regăsesc diferite “gadget-uri”, adică dispozitive care se pot conecta la internet, ca de ex: laptopuri, calculatoare desktop, tablete, notebookuri, telefoane inteligente, ebook-readere, televizoare inteligente etc. Toate aceste dispozitive trebuie conectate la internet ca să putem beneficia pe deplin de oportunitățile oferite de ele.

Ce este un Router?

router

Cea mai simplă modalitate de a conecta toate aceste dispozitive la internet este prin intermediul unui Router,preferrabil unul dotat cu wireless acces point. (router wireless). Routerul de fapt împarte semnalul primit de la furnizorul de internet între mai multe calculatoare fie ele conectate prin cablu, fie fara cablu (wireless). Altfel zis, furnizorul de internet ne oferă o conexiune prin cablu, pe care îl introducem în router care la rândul său va împărți semnalul între calculatoare sau alte gadget-uri. De exemplu, routerul are 4 porturi (ieșiri) în care putem introduce 4 cabluri pe care le conectăm la 4 calculatore diferite. Astfel, cu ajutorul routerului, obținem 4 calculatoare conectate simultan la internet. Majoritatea routerelor de pe piață dispun și de wireless acces point, adică emit și semnal wireless, desigur cu o acoperire limitată la câteva zeci de metri pătrați. Semnalul wireless (Wi-Fi, 3G, 4G) este indispensabil pentru telefoanele inteligente, tablete, televizoare inteligente sau alte “gadget”-uri mobile. Majoritatea routerelor, avand rolul de “poarta” la internet, au în dotare un firewall care reglementează traficul de date între calculatoarele conectate la rețea sau la internet și în același timp oferă un nivel sporit de siguranță și protecție împotriva atacurilor cibernetice.

Ce este un Acces Point?

acces pointUn acces point este o poartă pentru utilizatorii de dispozitive wireless către o rețea obișnuită prin cablu, fiind cunoscut și sub numele de transceiver. Un Acces Point nu trebuie confundat cu un router wireless ci doar adaugă la functionalitatea acestuia. Un acces point nu rutează semnalul care vine pe cablu, doar îl transformă în semnal wireless. În cazul în care dispunem de un router care nu emite semnal wireless, putem conecta la acel router un acces point, care va transforma semnalul primit prin cablul de la router în semnal wireless. Un acces point nu are “firewall”, ceea ce înseamnă că semnalul poate să circule neobstrucționat în ambele direcții, bineînțeles doar până ajunge la firewall-ul routerului. (Semnalul prin cablu este transformat și transmis în semnal wireless, iar la rândul său, semnalul wireless este transformat și trasmis spre reteaua prin cablu.)

Ce este un Range Extender?

range extenderMai mult ca sigur ați experimentat situația în care ați dorit să folosiți semnalul wireless dar locația dvs. a fost prea îndepărtată de emițătorul Wi-Fi și din această cauză semnalul wireless era foarte slab sau nedetectabil. În acest caz se recomandă folosirea unui Wireless Range Extender care funcționază pe principiul unui amplificator de semnal. Acest dispozitiv nu este conectat prin cablu la emițător. El preia semnalul wireless și îl retrasmite amplificat. Un Range Extender trebuie poziționat în interiorul perimetrului în care mai există semnal wireless. Astfel zona de acoperire a semnalul wireless se va extinde. Un Range Extender este foarte util într-o locuință cu mai multe nivele sau cu suprafață mai mare.

Ce este un Powerline Adapter?

powerline adapter

Un Powerline Adapter transformă rețeaua electrică a locuinței dvs. într-o rețea de cabluri de internet. Care sunt totuși avantajele oferite de o rețea powerline este întrebarea pe care o formulează tot mai des, tot mai mulți utilizatori. Dacă nu doriți să trageți cabluri peste tot în locuință sau aveți deja un router wireless amplasat în centrul locuinței, dar sunteți conștient de faptul că semnalul wireless devine mai slab în încăperile îndepărtate, iar viteze comparabile cu conexiunile prin cablu nu se pot obține prin Wi-Fi, atunci Powerline Adapter-uldevine soluția pentru aceste probleme. Prin utilizarea Powerline Adapter-ului beneficiați de viteze înalte și acoperire internet în toate încăperile lociunței dvs. și în același timp scăpați de pereți găuriți și cabluri trase “peste tot”. Utilizarea lui este foarte simplă și ușoară: un Powerline Adapter (PA.) se introduce într-o priză cât mai apropiata de router și se conectează la acesta printr-un cablu UTP (cablu de rețea). Într-o altă încăpere se introduce în priză un alt PA, după care acesta se poate conecta la un calculator sau orice alt gadget printr-un cablu de rețea / internet. Astfel, calculatorul sau laptopul nostru va fi conectat la internet prin cablu, prin intermediul a 2 PA, fără a fi nevoie să tragem un cablu de la router până la calcualtor / laptop. O soluție diferită reprezintă modelele de PA, care nu necesită conexiune prin cablu de internet, insă viteza lor este limitată la specificațiile standardului Wi-Fi. Aceste modele pur și simplu creează un nou wifi hotspot, departe de router iar astfel beneficiem de acelasi semnal wireless în incăperile îndepărtate de router ca și în încăperea în care se află routerul.

Ce este un Wifi Adapter?

wifi adapter

Dacă vrem să conectăm un calculator desktop obișnuit la internet, dar nu dorim sau nu avem posibilitatea de a “trage” un cablu de la router până la calculator, atunci putem apela la un un Wifi Adapter. Prin acest dispozitiv, calculatorul desktop va putea accesa internetul exact ca un laptop sau telefon inteligent, adică fără conexiune fizica prin cablul de internet. Există mai multe variante de adaptoare Wi-Fi, desigur cele mai răspândite fiind cele care se conectează prin port USB. Există variante care se montează într-un slot PCIe al plăcii de bază dar există și plăci de bază care deja au încorporat adaptorul wireless. Spre deosebire de restul dispozitivelor enumerate în articol, aceste adaptoare, fie ele USB, PCIe sau integrate in placa de bază necesită instalarea driverilor producătorului pentru o funcționalitate corespunzătoare.

Concluzii:

  • Router-ul este indispensabil in accesarea internetului dacă dispunem de mai multe gadgeturi capabile de conexiuni la internet sau in realizarea unei rețele interne. Rolul lui este “dirijarea” traficului de date intre dispozitiv si internet respectiv protejactia impotriva atacurilor cibernetice.
  • Acces Point-ul (AP) se utilizeaza când routerul nu este prevâzut cu Wireless Access Point, faciliteaza accesul la internet al utilizatorilor de gadgeturi cu tehnologie wireless. AP-ul nu este dotat cu firewall, prin urmare traficul de date se realizeaza neobstrucționat in ambele direcții.
  • Range Extender-ul se plasează la limita zonei de acoperire a routerului și extinde aria de acoperire Wi-Fi in locuințele / birourile cu mai multe nivele sau încăperi. Nu dispune de firewall.
  • Powerline Adapter (PA)se utilizează atunci când aria de acoperire limitată sau viteza tehnologiei wireless nu îndeplinesc cerințele utilizatorilor, dar nu se dorește tragerea cablurilor adiționale. Astfel accesul la router și implicit la internet se realizează prin introducerea PA in prizele de curent și utilizarea rețelei de electricitate a locuinței pentru traficul de date.
  • Wi-Fi Adapter-ul este un adaptor prin intemediul căruia calculatoarele obișnuite, care se conectează la internet doar prin cablu, se pot conecta direct la o rețea wireless. Necesită instalarea driverelor pentru o funcționare corespunzătoare