Pe data de 30 ianuarie 1925 s-a născut Douglas Carl Engelbart, inginer și inventator american, pionier în crearea primelor calculatoare și al Internetului. Numele lui este mai puțin cunoscut pentru majoritatea oamenilor, însă fără munca și invențiile lui lumea de astăzi ar arăta probabil foarte diferit.

Numele lui Engelbart este asociat în principal cu realizările lui de pe vremea când lucra la Augmentation Research Center Lab în cadrul SRI International. În 1963 Engelbart a început să lucreze la mai multe tipuri de introducere, manipulare și afișare de date. Rezultatul a fost primul mouse, care a fost la început doar un experiment în acest sens – realizat din lemn, având două roți și doar un singur buton.

În laboratorul lui, el a lucrat prin anii 60 și 70 la NLS (oNLine System). Acesta a făcut posibil realizarea și stocarea documentelor electronice într-un mod mult mai organizat, folosind hypertext-ul, acesta fiind prima implementare cu succes a acestei tehnologii. Interacțiunea umană a fost facilitată de către mouse – invenție ce nu a fost implementat pe scară largă decât mai târziu, prin anii 80, când Apple a început să le folosească. NLS a mai creat o interfață grafică nouă, cu care utilizatorul putea trimite e-mailuri și a oferit a gamă largă de editare de text, folosind inclusiv ferestre pentru navigare. Totuși, cel mai remarcabil a fost posibilitatea de a realiza teleconferință video – care astăzi poate că nu pare mare lucru, însă în anii 60 a fost, pentru mulți, de neconceput.

Munca lui a fost susținută de către ARPANET (Advanced Research Projects Agency Network), precursorul principal a Internetului de astăzi. Mai târziu laboratorul lui a devenit al doilea nod a proiectului ARPANET. În 1968 la Fall Joint Computer Conference în San Francisco, el a ținut o demonstrație ce a inclus o conferință video în direct, în timp ce Englebart și un coleg de al lui lucra pe un document în același timp. Această demonstrație este amintită ca ”The Mother of All Demos”.

Laboratorul lui a fost transferat de la SRI către Tymshare, care a fost achiziționat de McDonnel Douglas în 1984. La ambele companii Engelbart era limitat de lipsă de interes și fonduri și s-a pensionat în 1986.

În 1988 împreună cu fiica sa au pornit ”Bootstrap Institute”, care mai târziu a devenit The Doug Engelbart Institute.

El a decedat pe data de 2 Iulie, 2013, la 88 de ani.