Dacă ai avut de-a face din când în când cu calculatoare, atunci probabil ai auzit și de socket (sau soclu, mai pe românește). Soclul este partea procesorului pe care multă lume o ignoră pentru că are un impact funcțional mai puțin evident. De ce ar trebui totuși să-i dăm atenție mai mare?
Să analizăm un pic: Socket înseamnă priză în limba engleză, și practic cam asta e și pentru placa de bază. Socket este priza sau suprafața de contact a procesorului cu placa de bază, oferind atât energie cât și o modalitate de a transfera date de la procesor la restul calculatorului. În zilele noastre există foarte multe tipuri de socket care au mai multe diferențe între ele. În lumea procesoarelor moderne, aproape fiecare nouă apariție beneficiază de un socket nou.
Nu demult, Intel folosea procesoare care aveau pini. Acestea trebuiau să intre într-o grilă de pe placa de bază. Mai pe vremuri, Pentium 2 de exemplu folosea un fel de casetă pe post de procesor, ceva asemănător casetelor cu jocuri video. De atunci am evoluat mult, iar în ziua de azi cei de la Intel folosesc un sistem numit LGA (Land Grid Array), prin care pinii aflați pe procesor până nu demult acum au fost transferați pe placa de bază, în socket, procesorul având acum o simplă suprafață de contact plană.
Dacă te decizi să cumperi un processor Intel, vei vedea în ofertă opțiuni pentru LGA 1155 sau LGA 1156 sau tot așa. Ce reprezintă numărul de lângă LGA? Acesta se referă de fapt la numărul de pini de pe socket. Te întrebi de ce există așa o mare diversitate în lumea procesoarelor și așa multe socket-uri? Pentru că totul se rezumă la capacitatea de a livra energie, la putere.
Sistemul de prindere pe placa de bază de la AMD se numește PGA (Pin Grid Array). Socket-urile de la AMD nu seaman deloc cu cele de la Intel ca denumire, acestea se numesc AM3+, FM1 ș.a.m.d. AM3+ sau FM 1 sunt folosite pentru procesoarele de tip APU iar AM4 este standardul pentru noua arhitectură ZEN.
Oricare socket ai alege, chiar dacă există multe diferențe intre ele, este important de reținut că nici procesoarele Intel nici cele AMD nu necesită forță fizică în momentul montării. Pentru montarea acestora sunt folosite niște brațe speciale. Ambii producători au venit cu această rezolvare pentru că pinii de pe socket sunt foarte sensibili și dacă sunt îndoiți sau rupți în timpul montării, aceste se distrug. Tot ce trebuie făcut la montarea acestora este să aliniezi procesorul conform indicațiilor și fixezi brațele de securizare.
Un sfat pentru tine: Dacă îți construiești singur calculatorul vei avea nevoie și de un cooler dar asigură-te înainte de cumpărare ca acesta este compatibil cu socket-ul plăcii tale de bază.
Validate your login