Atunci cand suntem nevoiti sa alegem o unitate de stocare a datelor pentru calculatorul nostru avem la dispozitie trei variante: SSD, SSHD si HDD. Cea din urma este cea mai populara optiune insa si celelalte doua optiuni au avantajele sale. Astfel in acest articol vom vedea care dintre ele reprezinta alegerea perfecta.

Diferenta intre aceste trei tipuri de harduri consta in viteza de transfer a datelor precum si a pretului, acestea datorandu-se tehnologiei diferite folosite de fiecare.

Hard Disk Drive - hardurile conventionale

Hardurile (HDD - Hard Disk Drive) contin discuri rotative pe care sunt scrise datele noastre. Acestea se deosebesc intre ele prin capacitate, viteza de rotatii pe minut, interfata de conectare si memoria cache. Hard-urile pentru PC-uri sunt disponibile in 5400 rpm, 7200 rpm si 10.000 rpm. Evident, cele mai intalnite HDD-uri sunt cele cu viteza de 5400 rpm care reprezinta si o optiune foarte accesibila. Acestea se recomanda calculatoarelor simple care nu ruleaza prea multe programe in acelasi timp. Interfetele folosite pentru hard disk-uri pentru calculatoare sunt de tip P-ATA, S-ATA, S-ATA II, respective S-ATA III. Primele doua sunt tehnologii pe cale de disparitie. HDD-urile cu interfete S-ATA II, respective S-ATA III sunt cele mai noi, astfel acestea ofera cea mai buna viteza de transfer.

SSD - hardurile pe baza de memorie flash

SSD-urile sunt niste harduri mult mai rapide care dispun de o memorie flash, bazata pe tehnologie NAND. Ele nu dispun de componente in miscare, astfel sunt mult mai putin vulnerabile la socuri mecanice, functioneaza fara zgomot si au un consum mai redus de energie. La partea tehnica acestea ies invingatoare, insa au dezavantajul pretului ridicat. Daca suntem in cautare de un hard ieftin atunci SSD-urile nu raspund cerintei noastre. Aceastea au aparut relativ recent pe piata si au un pret mai ridicat. Astfel se recomanda calculatoarelor la care timpul de acces este un factor important. Deoarece pretul este mai ridicat dar intr-o continua scadere, se alege deseori un SSD cu o capacitate de stocare mai moderata pentru sistemul de operare si programe, iar cea mai mare parte din date (de exemplu materiale video, poze, etc.) sunt stocate pe un HDD conventional, a carui capacitate de stocare poate fi una mai mare fara un pret ridicat. Un dezavantaj al SSD-urilor este numarul limitat de scriere pe un anumit segment, cu toate ca acest numar nu este foarte mic si la o utilizare generala nu se va pronunta in durata de viata a SSD-ului. Nu este recomandat defragmentarea SSD-urilor nici din acest aspect, dar si datorita faptului ca accesarea datelor nu se face in mod secvential ca la HDD-urile conventionale, deci nu se va arata diferenta de viteza dupa o eventuala defragmentare.

SSHD - tehnologia hibrida

SSHD-urile, dupa cum putem vedea si in denumirea lor, reprezinta o combinatie intre SSD si HDD, bazandu-se pe o tehnologie hibrida. SSHD-urile contin atat parti mecanice cat si memorie flash de o capacitate mult mai mica decat partea mecanica. Memoria flash este destinata stocarii fisierelor mici pentru a creste viteza de citire a a cestora, astfel reducand de exemplu pornirea sistemului de operare. Partea logica este raspunzator pentru alegerea acestor fisiere frecvent citite, utilizatorului nu-i revine nicio sarcina in acest sens.

SSD, SSHD si HDD - care este optiunea cea mai buna?

Fiind prezentate mai sus, acum trebuie sa tragem linie si sa vedem care dintre ele reprezinta cea mai buna alegere.

Daca bugetul permite, SSD sau SSHD sunt solutiile invingatoare pentru obtinerea cresterii vitezei calculatorului cel mai vizibil. Este destul de raspandita utilizarea unui SSD de capacitate mai mica pentru sistemul de operare si programe pe langa care se utilizeaza un HDD mai mare pentru stocarea fisierelor de tip multimedia (largi). Si dintr-un buget redus putem obtine performanta sporita cu un HDD conventional, in acest caz este recomandat unul cu viteza de rotatie de minim 7200 RPM si cu cat mai mare Cache (Buffer).