Daca cineva vrea sa cumpere un sistem de calcul refurbished, nu poate ocoli dilema clasica de ce PC si nu laptop? In cele mai multe cazuri alegerea intre PC sau laptop inclina spre cel din urma, chiar daca cumparatorul nu vrea sa-l duca nicaieri, si il va folosi numai in living pentru navigare pe internet.

In cazul navigarii pe internet, alegerea chiar buna este un PC refurbished, deoarece un monitor, o tastatura si un mouse de calitate, pot servi confortul navigarii, spre deosebire de o tastatura aglomerata de laptop, cu un touchpad minuscul, si un ecran miniaturizat.

Cei neavizati poate nu stiu, dar si unele PC - uri se fabrica cu un design mai aparte, de ex. PC - urile “all in one”, de la fabricanti ca si Apple, HP sau Acer. Acestia ocupa un spatiu chiar mic, au un ecran suficient de mare pe care se poate lucra confortabil, au si mouse si tastatura normala.

Insa “all in one” are un dezavantaj comun cu laptopul, si anume, upgradarea componentelor este limitata, iar repararea lor in general nu se poate realiza acasa. In privinta Mac mini sau calculatoarelor asemanatoare cu carcasa mini, se poate afirma ca marele lor dezavantaj este ca piesele, componentele nu se pot inlocui, astfel extinderea lor este foarte grea (exceptand memoriile si mediul de stocare). In privinta preturilor calculatoarele mini au un pret destul de piperat chiar si in varianta refurbished.

Un PC intr-o carcasa standard nu este ceva spectaculos, dar pe departe este cea mai buna alegere daca luam in considerare cel mai bun pret. Ca si punct de reper un laptop are un pret mai ridicat comparat cu un calculator cu o configuratie asemanatoare si un monitor, insa performantele PC - ului sunt mai mari.

Comparand piesele cu parametri identici ale unui PC cu ale unui laptop, constatam ca piesele unui PC au avantaj in durabilitate, stabilitate si pret fata de piesele unui laptop, din cauza ca nu sunt inghesuite in carcasa, nu apar probleme de supraincalzire, alimentare. Singura exceptie poate fi suportul pentru stocarea datelor SSD, care este la fel la ambele sisteme.

Pe piata refurbished momentan se pot gasi sisteme foarte performante, majoritatea lor fiind achizitionate de la mari companii internationale, fiind concepute pentru business-uri performante, cu o durata extinsa de viata si stabilitate sporita.

Concluzionand cele spuse mai sus, se poate afirma ca alegand un PC refurbished minimalizam mai mult riscurile de a gresi.

Alegand un laptop reconditionat insa alegem mobilitate, independenta de o sursa de alimentare la retea si consum mai redus de energie.