Laptopul a devenit încet-încet un accesoriu de bază din viața noastră chiar și atunci când călătorim fie în scop de afaceri fie numai pentru relaxare. Totuși de multe ori se întâmplă să folosim laptopul nostru acasă, conectat la priză, în locul desktopului și în astfel de cazuri probabil te întrebi cum ar fi mai bine și mai sănătos pentru laptopul tău: să păstrezi bateria în laptop sau s-o îndepărtezi?

Pentru a lua o decizie corectă, este important să cunoaștem câteva detalii despre aceste baterii.

Cum funcționează bateriile?

Pentru a înțelege modul în care funcționează aceste baterii trebuie să știm în primul rând că există două tipuri: litiu-ion și litiu-polymer. Litiul, pe lângă faptul că este cel mai ușor metal, furnizează în raport cu greutatea sa cea mai mare densitate de energie. Însă a picat testul de siguranță din cauza faptului că este un metal instabil iar din acest motiv s-a apelat la o alternativă non-metalică: versiunea de ioni. Acesta nu mai prezintă aceeași densitate dar este mult mai sigură. Bateria li-ion nu necesită o atenție sporită, nu are nevoie de reîncărcări ciclice pentru a i se prelungi durata de viață, tocmai de aceea este perfectă pentru mai multe gadgeturi. Trebuie însă ținut cont de faptul că acesta se deteriorează cu trecerea timpului, indiferent dacă este sau nu utilizată. Bateriile au o durată de viață limitată, cu timpul ionii se blochează și nu mai curg de la anod la catod, reducând în același timp capacitatea bateriei. De fapt, bateria începe să îmbătrânească încă de la prima încărcare.

Bateria de tip polymer în mare parte se aseamănă cu cea de li-ion, o diferență este în construcție: în locul ionilor aici este introdusă o peliculă, asemănătoare cu plasticul, care are o conductivitate mică dar permite schimbul de ioni cu sarcina electronică. Acesta este mai mică (aprox. 1mm în grosime). Însă din cauză conductivității mai mici, pierde teren la laptopuri, unde de multe ori este nevoie de curent de intensitate mai mare.

În cazul ambelor baterii sunt adevărate următoarele:

  • Nu pot fi supraîncărcate. Chiar dacă sunt conectate tot timpul, când încărcarea acestora ajunge la 100%, procesul de încărcare va înceta și va porni numai atunci când tensiunea scade din nou.
  • Descărcarea completă va deteriora bateria. Spre deosebire de bateriile mai veci Ni-Cad, bateriile pe bază de litiu nu au un profil de încărcare iar descărcările complete pot deteriora bateria.

Trebuie înlăturată bateria din laptop?

Ei bine da ... și nu, depinde de situație.

Bateriile moderne sunt deja mult mai avansate față de cele vechi. Acestea nu se mai supraîncarcă însă pot suferi deteriorări de exemplu din cauza căldurii. În timpul unei lucrări mai îndelungate și mai solicitante, laptopul generează destul de multă căldură. Iar supraîncălzirea unei baterii poate cauza deteriorări majore la acesta. Astfel, dacă ai de gând să suprasoliciți laptopul si ești conectat la rețeaua electrică, îți recomandăm să scoți bateria. Dacă însă vrei să folosești laptopul ca să trimiți câteva mailuri sau să citești ceva (sau orice nu foarte solicitant pentru laptop) nu este nevoie să o înlături.

O altă situație când se recomandă scoațerea bateriei este atunci când știi că nu vei folosi laptopul o perioada mai îndelungată. În acest caz, cel mai bine ar fi să încarci bacteria la aproximativ 40% și să-l depozitezi într-un loc răcoros.

Cum poți “prelungi” viața bateriei?

Nu poți efectiv prelungi viața bateriei dar poți face câteva lucruri prin care să protejezi capacitatea și calitatea ei.

  • Nu descărca niciodată complet bateria.
  • Descarcă parțial întotdeauna și încarcă după.
  • Evită expunerea excesivă la temperaturi ridicate.
  • Pentru depozitarea mai îndelungată, încarcă la 40% și reîncarcă periodic bateria.

Nimic nu poate fi mai iritant decât o baterie de telefon sau laptop care “este pe moarte”. Urmează aceste sfaturi și vei avea mai mult noroc cu bateria ta.

Vrei să pui bateria în frigider?

Da, am auzit și de această metodă. Atenție sporită însă dacă abordezi această metodă! Cel mai bine ar fi să folosești o punguță cu un zip-locker, astfel umezeala nu va ajunge la baterie și ai grijă să lași bateria să revină la temperatura camerei înainte de utilizare. Temperatura optimă de functionare pentru baterii este undeva la 20-21 grade Celsius.

Ai și alte idei sau cunoștințe în ceea ce privește tema tratată în acest articol? Scrie-ne liniștit! Suntem deschiși la opinii!