Datorită faptului că în ultimul timp, infrastructura providerilor de internet a evoluat, internetul rapid de 1Gb/s sau 1000Mb/s, a devenit accesibil pentru publicul larg. În zilele de azi nu constituie un efort financiar ca să beneficiem de o conexiune superioară de internet.  Citind acest articol veți afla ce condiții trebuie îndeplinite de calculatorul dvs., ca o conexiune de internet de 1Gb/s să atingă viteza specificată de provider.

Performanța  caculatorului;

Dacă citim cu atenție contractul semnat cu providerul  de internet pentru furnizarea conexiunii de 1Gb/s, vom vedea că apar câteva condiții care trebuie îndeplinite, ca să putem atinge viteza specificată în contract.  Calculatorul personal (PC-ul), sau laptopul trebuie să fie echipate minim cu un procesor quad core de 2.2Ghz, o memorie RAM de cel puțin 4 GB, un SSD (Solid State Drive), o placă de rețea gigabit, sistem de operare Windows 7 64 bit, Linux sau MacOs. Conexiunea de internet de 1Gb/s funcționează și pe calculatoare și laptopuri cu o configurație inferioară configurației menționate mai sus, dar atinge viteze mai mici de 1Gb/s. Degeaba avem o conexiune de internet de 1Gb/s dacă calculatorul nostru nu face față traficului de date.

Routerul;

Evident, pentru a atinge viteza de 1Gb/s avem nevoie de un router care suportă această viteză. Trebuie să urmăriți la achiziționarea routerului ca, acesta să aibă porturi WAN si LAN de cel puțin 1Gb/s (1000 Mb/s).  Dacă îl folosiți numai „wireless”, routerul trebuie să fie optimizat pentru viteze mari pe wireless. Trebuie precizat că la momentul de față vitezele maxime oferite de providerul de internet se pot obține doar prin conexiune pe cablu.

Cablul dintre router si PC;

Vitezele mari se obțin numai prin cablu !!! “Wireless”-ul, adică conexiunea fără fir, ne oferă confortul de a avea internet “peste tot” fără cablu, dar vitezele maxime nu pot fi astfel atinse. Cablul de cel putin CAT 5E dintre router și PC trebuie să fie mufat pentru 1 Gb/s. Toate cele 8 fire trebuie să fie conectate la mufă! Cablurile vechi au fost mufate pentru conexiuni de 100 Mb/s, și au numai  4 fire conectate la mufă. Cu aceste cabluri este imposibil să atingem viteze de 1 Gb/s.

Placa de rețea;

Aveți nevoie de o placă de rețea capabilă de 1000 Mb/s. Aceste plăci conțin în denumirea lor: gigabit, 1000 Mb/s, sau 1 Gb/s. Pentru a afla ce fel de placă de rețea aveți, în situația în care, ea este integrată pe placa de bază a calculatorului, trebuie să citiți manualul plăcii de bază, sau să căutați cu atenție pe site-ul producătorului.

Dacă ați achiziționat pachetul de internet cu viteza de 1 Gb/s puteți verifica viteza de “upload” și ”download” pe site-ul www.speedtest.net. Dacă nu obțineți valori ale vitezei, apropiate valorilor specificate de provider, trebuie să verificați dacă sistemul dvs. îndeplinește sau nu condițiile menționate mai sus.  Dacă pe speedtest.net  obțineți viteze cu mult inferioare vitezei specificate de provider, încercați să conectați cablul de internet direct la calculator sau laptop, fără să folosiți un router. Dacă astfel obțineți valori ale vitezei internetului, apropiate valorilor specificate de provider, înseamnă că routerul sau cablul dintre router și PC nu este adecvat unor conexiuni rapide de internet. Dacă după acest experiment, prezentat mai sus, vitezele de “upload” și ”download” pe speedtest.net rămân aproximativ aceleași, înseamnă că performanța calculatorului dvs sau performanța plăcii de rețea nu sunt adecvate  vitezelor superioare de internet.