Sfaturi și Trucuri: Câtă energie consumă un calculator? Află cum poți economisi energia!

energy-saving-pc-software-the-earth-times-16-Mar-12Consumul de energie al unui calculator diferă în funcție de capacitatea, dotarea acestuia și de intensitatea/modul în care este folosit aceasta. Poate încă nu te-ai gândit la acest lucru dar PC-ul tău poate consuma destul de multă energie, ceea ce poate contribui astfel la o factura de curent mult mai mare. În mediu, un calculator obișnuit utilizează aproximativ între 100 și 250 de wați pe ora (împreună cu periferice necesare cum ar fi monitorul, boxele…). Acest consum poate deveni și mai mare dacă sistemul este dotat cu un procesor high end ori cu una sau mai multe plăci grafice, poate chiar periferice și hdd-uri suplimentare. Dacă socotim că prețul unui kilowatt este aproximativ 60 bani (poate varia în funcție de furnizor și zonă) și luăm un consum mediu de 180 W pe oră aflăm că PC-ul nostru poate contribui la factură cu cel puțin 10,8 bani pentru fiecare oră în care este folosit. Dacă luăm în considerare o utilizare de 8 ore, obținem suma de 86,4 bani. Nu uita că acesta este o socoteală pentru un uz mic sau mediu, iar pentru a calcula mai exact consumul propriului calculator poți folosi eXtreme Power Supply Calculator sau Power Supply Calculator.

De obicei, componentele care necesită răcire aditională (radiator, ventilator sau combinația celor două) sunt de cei mai mari consumatori de energie electrică.

În ceea ce urmează îți vom da câteva sfaturi cum să reduci energia consumată de calculatorul tău:

Oprește calculatorul atunci când nu este nevoie de el sau nu-l mai folosești (de exemplu noaptea sau în weekend). Dacă nu vrei să-l oprești de tot poți activa modul Sleep (în faza aceasta calculatorul folosește mai puțină energie) sau poți să-l pui în Hibernare (în această fază consumul poate fi chiar 0 W)

 

Oprește complet monitorul atunci când nu îl utilizezi sau pune-l în modul de suspendare (astfel ecranul va fi negru dar îndată ce apeși un buton de pe tastatură sau miști mouse-ul acesta va porni instant. Screensaverele nu economisesc energie deci nu are rost să le folosești.

 

Dacă ești în căutare de componente sau calculator atunci alege componente cu consum redus sau variabil în funcție de sarcină.

 

Înlocuiește hard diskurile vechi cu unități SSD care sunt mai rapide și extrem de eficiente din punctul de vedere al consumului de energie. Află ce SSD-uri avem în oferta noastră.

 

Dacă programele folosite nu au nevoie de putere de procesare grafică suplimentară, folosește adaptoare grafice onboard / integrate în locul celor dedicate. Nu uita: cu cât este mai mare nevoia de răcire pentru o componentă cu atât este mai mare consumul de energie.

 

Verifică în BIOS / UEFI, să fie activat "ACPI Suspend Type" și asigură-te că este setată la S3, spre deosebire de S1 sau S2. Acest lucru va împiedica calculatorul să pornească procesorul, memoria RAM și alte componente când acesta este în modul de repaus.

 

Setează Opțiunile de Alimentare în Panoul de Control și automatizează modurile de alimentare redusă.

Aplicarea acestor metode vor reduce substanțial energia consumată de calculatorul tău prin urmare poți economisi o sumă considerabilă într-un an și în plus poți reduce și impactul asupra mediului înconjurător. De asemenea utilizarea componentelor / calculatoarelor refurbished înseamnă prelungirea ciclului de funcționare al acestora, ceea ce se traduce printr-o amprentă de carbon redusă.

 

Lasa un raspuns
Abonează-te la newsletter!
Fii la curent cu promoțiile noastre!
Nu, mulțumesc