SSD-urile pe înțelesul tuturor: M.2 NVMe, M.2 SATA, 2.5" SATA

Îmbunătățirea sistemului de stocare poate fi uneori derutantă sau chiar frustrantă, având în vedere tehnologiile care evoluează constant, ofertele variate pe raftul magazinelor și numeroasele acronime. Tocmai de aceea, ne-am propus să-ți punem la dispoziție un mini ghid deoarece vrem să te simți confortabil și mai încrezător când vine timpul pentru actualizarea sau construirea propriului computer sau dorești doar să înțelegi specificațiile configurației actuale.

Nu toate unitățile SSD sunt create la fel și există câteva elemente cheie care determină compatibilitatea, viteza și prețul. Acest articol îți va explica factorii de formă, diferențele dintre interfețele PCIe și SATA și ce înseamnă exact NVMe. Cu aceste informații, vei putea lua decizii mai informate cu privire la SSD-ul potrivit.

Deoarece SSD-urile au devenit o opțiune populară datorită dimensiunilor lor mai mici, având în același timp capacitatea de a crește vitezele de citire și scriere a datelor, în acest articol vom răspunde la întrebările precum „Ce este un SSD?”, „Ce este un SSD SATA?”, „Ce este M.2?”, „Ce este un SSD NVMe?”, „Care SSD este potrivit pentru tine?”.

Pentru început, o scurtă introducere în SSD-uri

SSD-urile sunt unități de stocare care au ajuns să reprezinte o dotare standard pentru majoritatea computerelor. În loc să folosească discuri, motoare și capete de citire/scriere, cum ar fi hard disk-urile (HDD), SSD-urile folosesc memoria flash persistentă pentru a reține informații. SSD-urile au devenit atât de populare și răspândite deoarece dețin un avantaj de neegalat față de HDD-uri atunci când vine vorba performanțe, consumul redus de energie și fiabilitatea pe termen lung.

Să aruncăm o privire peste SSD-urile SATA

Serial ATA (SATA) este acum considerat standardul pentru interfața de stocare pentru computere. Un SSD SATA este un SSD cu dimensiunea fizică de 2,5" echipat cu o interfață SATA.

În termeni generali de construcție a PC-ului, o interfață conectează două sau mai multe componente separate pentru a face schimb de date sau informații. Interfețele SATA și PCIe sunt conexiunile fizice care transmit date între sistemul de stocare către memoria RAM, procesor sau alte componente.

SSD-urile SATA au avantajul de a fi vizibil mai rapide decât HDD-urile cu platane rotative, dar viteza lor este limitată la cel mult 600 MB/s. În general, SSD-urile SATA oferă un cost de stocare mai mic decât unitățile M.2 sau NVMe, așa că tind să fie o opțiune mai bună pentru oricine care caută o unitate de uz general cu un buget mai restrâns.

Unul dintre dezavantajele unităților SATA, pe lângă faptul că ele comunică pe o singură bandă deși natura SSD-urilor promovează o funcționalitate paralelă, este că necesită două cabluri pentru a funcționa corect, astfel încât vă pot aglomera configurația și chiar pot afecta fluxul de aer în interiorul unui computer.

Ce sunt SSD-urile M.2?

De fapt, M.2 este doar un factor de formă de care pot beneficia mai multe componente și nu este rezervat exclusiv SSD-urilor. Factorul de formă M.2 este unul relativ nou, introdus în 2012 pentru a înlocui mSATA, și permite SSD-urilor sau plăcilor de rețea wifi să se conecteze direct la placa de bază a computerului, fără a fi nevoie de cabluri suplimentare. SSD-urile M.2 sunt semnificativ mai mici decât SSD-urile SATA tradiționale de 2,5”, având dimensiunile unei lame de gumă de mestecat, prin urmare au devenit populare în laptopuri și configurațiile de înaltă performanță, deoarece ocupă mai puțin spațiu.

Dimensiunile formatului M.2 pot varia, cu lățimi posibile de 12, 16, 22 sau 30 de milimetri, dar cea mai răspândită este cea de 22 de milimetri. Lungimile pot varia și ele, de asemenea, având 16, 26, 30, 38, 42, 60, 80 sau 110 milimetri.

Așadar, când cumperi un SSD M.2, este posibil să observi ceva de genul „M.2 2280” în titlu, care este de fapt o combinație a dimensiunilor sale: 22 mm în lățime și 80 mm în lungime.

Chiar și la această dimensiune fizică mai mică, SSD-urile M.2 sunt capabile să stocheze la fel de multe date ca și alte SSD-uri, oferind capacități de stocare de până la 16 TB pentru utilizatorii casnici sau peste 30 TB pentru centre de date. Dar, deși pot stoca la fel de multe date și sunt în general mai rapide decât SSD-urile SATA tradiționale de 2,5", ele au și un cost mai mare. După cum spune vechea zicală, poți avea doar două dintre următoarele trei lucruri: ieftin, rapid sau bun.

Cei care doresc a-și îmbunătăți configurația cu un SSD M.2 vor trebui să se asigure că placa lor de bază dispune de cel puțin un slot M.2. Dacă placa de bază are două sau mai multe sloturi M.2, unitățile pot fi rulate în RAID.

Așadar, un SSD M.2 poate avea interfață SATA, PCIe cu suport NVMe sau PCIe fără suport NVMe. Deoarece SSD-urile PCIe fără suport NVMe sunt clar depășite și deloc răspândite, ele nu  constituie subiectul discuției noastre. Această versatilitate înseamnă că un SSD M.2 cu suport NVMe oferă de până la 5-10 ori mai multă lățime de bandă decât un model cu format M.2 dar cu interfață SATA, oferind performanțe mai rapide pentru transferuri de fișiere, editare video sau foto, transcodare, compresie și decompresie.

SSD-urile NVMe

NVMe (NVM Express™, sau Non-Volatile Memory Express) este un protocol de comunicare conceput special pentru a funcționa cu stocarea flash folosind interfața PCIe. NVMe a fost creat pentru a profita de natura paralelă a unităților SSD. Acesta a fost introdus în 2013 pentru a se atașa la interfața PCI Express (PCIe) în loc să utilizeze cea SATA. Unitățile NVMe pot oferi de obicei o viteză susținută de citire-scriere de până la 7000 MB/s, în contrast cu SSD-urile SATA care sunt limitate la 600 MB/s. Deoarece SSD-urile NVMe pot atinge viteze mai mari decât SSD-urile SATA cu forma M.2 sau SATA cu forma 2,5", NVMe reprezintă soluția ideală pentru jocuri sau editarea video de înaltă rezoluție.

Cu toate acestea, vitezele ridicate vin la un cost … ridicat: unitățile NVMe sunt printre cele mai scumpe unități de stocare pe piață.

Prin urmare, care SSD este cel mai indicat?

Există câțiva factori pe care trebuie sa-i luăm în considerare când alegem unui SSD: constrângerile tehnice, bugetul, nevoile pentru capacitate și prioritatea vitezei.

Constrângeri tehnice

Verifică întotdeauna caracteristicile și dotările sistemului înainte de a alege un SSD, deoarece unele plăci de bază mai vechi nu dispun de dotările necesare realizării conexiunilor PCIe NVMe. De asemenea, verifică dacă ai suficiente benzi pe interfața PCIe care să accepte mai multe dispozitive cu interfețe PCIe. Mai puține benzi PCIe libere, mai puține șanse să poți conecta un SSD PCIe NVMe la viteze maxime (sau chiar deloc)

Buget

Unitățile SSD 2,5" SATA tind să fie opțiuni mai accesibile în comparație cu unitățile M.2 NVMe. Cu toate acestea, merită luată în considerare îmbunătățirea performanței pe care o poate oferi o unitate NVMe – pentru transferurile de fișiere mari sau cele mai mari viteze în jocuri, atunci un SSD NVMe merită investiția, chiar dacă prețul este mai mare.

Capacitate de stocare

Capacitatea de stocare a unităților SATA variază de obicei între 240 GB și 16 TB. Majoritatea unităților M.2 nu depășesc 2 TB, deși există modelele cu capacități între 4 TB și 8 TB însă deocamdată la prețuri prohibitive pentru majoritatea utilizatorilor.

Viteză

Nu uita că unitățile SATA M.2 și SSD-urile SATA de 2,5"oferă același nivel de viteză, așa că pentru a obține o creștere a performanței, va trebui să optezi pentru unitățile NVMe. În timp ce SSD-urile NVMe sunt mult mai rapide decât unitățile SATA, este posibil să fie necesar un upgrade la procesor sau placa de bază pentru a ține pasul cu vitezele oferite de PCIe NVMe. În cele din urmă, nu uita să verifici vitezele de citire și scriere, deoarece SSD-urile NVMe proiectate pentru generațiile PCIe anterioare pot avea viteze mai scăzute.

Concluzii și cuvinte de final

Înainte de a alege și a instala un SSD nou, nu uita să faci o copie de rezervă a tuturor datelor pe unitatea inițială. Copia de rezervă este esențială de fiecare dată când efectuezi o modificare, iar baza unui plan de backup solid necesită trei copii ale datelor: una pe dispozitivul inițial, una salvată local pe o soluție externă și una stocată în cloud.

Compatibilitatea cu computerul este cel mai important factor în alegerea interfeței corecte pentru SSD. De asemenea, a face diferența între interfețele PCIe și SATA sau diferiți factori de forme poate fi o adevărată provocare, dar sperăm ca articolul te ajutat să elimini orice urmă de îndoială.

Lasa un raspuns
Abonează-te la newsletter!
Fii la curent cu promoțiile noastre!
Nu, mulțumesc