Memorie RAM, memorie de stocare și memorie cache - care este diferența?

Când e timpul să ne cumpărăm un computer nou sau să-l actualizăm pe cel existent, este ușor să confundăm termenii memorie RAM și memorie stocare, eventual și memorie cache, și să avem impresia că aceștia sunt sinonimi. Cu toate acestea, este vital să înțelegem diferența dintre memoria RAM și memoria de stocare deoarece este important să diferențiem corect componentele care au nevoie de actualizare și care nu au.

Atunci când se ivește întrebarea „upgrade la stocare sau la memorie?”, este important să sțim cum funcționează fiecare componentă și care este mai importantă în cazul nostru.

Ce este memoria RAM?

Memoria, cunoscută și sub numele de memorie cu acces aleatoriu (RAM), este o componentă a computerului care stochează temporar datele în timp ce computerul este în funcțiune. Aceste date pot fi orice, de la un document Word la un site web pe care navigăm chiar acum. Când computerul trebuie să acceseze aceste date, o face rapid și ușor din memorie.

Cu cât avem mai multă memorie, sau mai bine zis cu cât capacitatea memoriei este mai mare, cu atât mai multe fișiere stocate pot fi accesate mai rapid de computer. Acesta este motivul pentru care este important să avem suficientă memorie dacă intenționăm efectuarea mai multor sarcini complexe, să rulăm programe care necesită multe resurse precum AutoCAD®, Photoshop® sau jocuri sau dacă avem o cantitate mare de fișiere stocate pe computer care trebuie accesate rapid.

Ce este memoria de stocare?

Memoria de stocare, reprezentată de unitatea de stocare, este o componentă în care datele sunt păstrate permanent pe computer. De exemplu, când instalăm un program, computerul copiază fișierele programului de pe sursa de instalare (DVD, stick USB, fișier de instalare descărcat de pe internet) în spațiul de stocare.

De asemenea, computerul utilizează spațiul de stocare pentru salva și stoca documentele, fotografiile, muzica și videoclipurile. Capacitatea de stocare determină câte fișiere pot fi salvate permanent pe computer.

 

Ce este memoria cache?

Cache este o memorie volatilă și este integrată într-o componentă hardware esențială precum procesorul. Această caracteristică permite accesarea mult mai rapidă a informațiilor comparativ cu vitezele de acces oferite de sistemul de stocare sau memoria RAM. Datele din programele și fișierele utilizate cel mai frecvent sunt stocate în cache, care este și cea mai rapidă memorie din computerul dvs.

„Cache” este, de asemenea, folosit pentru a se referi la orice colecție temporară de date, fie în hardware, fie în software. De exemplu, întreținerea regulată sugerează să reporniți computerul, routerul și modemul în mod regulat pentru a „șterge memoria cache”, permițând dispozitivelor să încarce programe mai repede. Când accesați istoricul Google pentru a șterge cookie-urile din browser și a căuta, una dintre opțiuni este să ștergeți „imaginile din cache”.

Memoria RAM vs stocare?

Memoria RAM și stocarea sunt adesea confundate între ele, dar sunt de fapt destul de diferite.

Memoria RAM

Memoria este ceea ce folosește computerul pentru a stoca datele temporar, în timp ce stocarea este locul în care se salvează permanent fișierele. Când un fișier este salvat, acesta este copiat din memorie RAM pe unitatea de stocare. Acesta este motivul pentru care computerul pare să funcționeze mai lent când capacitatea memoriei este redusă; în loc să acceseze datele din RAM, computerul trebuie să extragă constant datele de pe unitatea de stocare pentru a le putea folosi. Pentru a elibera spațiu pe memorie, putem încerca să închidem aplicațiile neutilizate sau să ștergem fișierele temporare, dar numai ca soluție temporară.

Stocarea

Stocarea, pe de altă parte, este permanentă și conține toate fișierele noastre, indiferent dacă le utilizăm acum sau nu. De aceea, majoritatea oamenilor consideră stocarea ca fiind sinonim cu hard disk-ul sau SSD-ul. Când salvăm un fișier, acesta este de fapt stocat pe unitatea de stocare a computerului.

De asemenea, putem alege între stocarea internă sau externă, ceea ce nu putem face însă cu memoria RAM. Stocarea internă face parte din hardware-ul computerului, în timp ce stocarea externă este un dispozitiv separat care se conectează la computer.

PC-ul folosește, printre altele, spațiu de stocare pentru a stoca fișiere temporare atunci când este nevoit să îndeplinească alte sarcini. De exemplu, dacă editarea unei fotografii și software-ul specific acestuia au nevoie de mai multă memorie pentru a continua să funcționeze, computerul va plasa fotografia pe unitatea de stocare până când terminăm editarea.

Memoria RAM vs cache?

Când computerul trebuie să acceseze rapid datele, dar nu le poate găsi în cache, le va căuta în memoria cu acces aleatoriu (RAM). RAM este componenta principală care stochează temporar informații și procesele programelor. RAM-ul este mai departe de CPU decât memoria cache și nu este la fel de rapidă: memoria cache este de fapt de 100 de ori mai rapidă decât RAM-ul standard.

Dacă memoria cache este atât de rapidă, de ce nu sunt stocate acolo toate datele? Răspunsul este simplu. Spațiul de stocare în cache este limitat și foarte costisitor pentru capacitatea oferită, așa că are sens ca acolo să se păstreze doar datele sau procesele cele mai importante și restul să fie lăsate în sarcina RAM-ului.

Ai nevoie atât de memorie RAM, cât și de stocare?

Computerul are nevoie atât de memorie RAM, cât și de stocare pentru a funcționa corect. Cu toate acestea, când vine vorba de alegerea între memorie și stocare în timpul unui upgrade, alegerea depinde într-adevăr de ceea ce trebuie să efectueze dispozitivul nostru.

Dacă intenționăm să rulăm o mulțime de programe și avem nevoie de mai mult spațiu pentru fișierele temporare, atunci vom avea nevoie de mai multă memorie. Dacă avem nevoie doar de un loc pentru a stoca software, jocuri, fișiere etc., ar trebui să ne concentrăm mai mult pe stocare.

Deși nu este nevoie de foarte mult spațiu de stocare intern pentru ca PC-ul să funcționeze, acesta are nevoie de memorie pentru a accesa sistemul de operare, aplicațiile și datele. Acesta este motivul pentru care este important să ai o capacitate de memorie adecvată în raport cu spațiul de stocare disponibil pe computer.

Sumar

În timp ce acești termeni pot părea similari la prima vedere, memoria computerului și stocarea sunt pe cât se poate de diferite. Computerul își folosește memoria RAM pentru a rula programe și folosește memoria de stocare pentru a salva fișierele, programele și alte date. Per total, avem nevoie atât de memorie RAM, cât și de spațiu de stocare pentru a utiliza un computer, dar cât de mult avem nevoie depinde de modul în care este utilizat computerul.

De asemenea, deși ne ajută să știm cum funcționează memoria cache, cumpărând un computer sau un laptop potivit nevoilor noastre, probabil vom obține acces la cele mai bune opțiuni de memorie cache în mod implicit, acesta fiind integrat în componentele majore cum ar fi procesorul sau SSD-ul.

Lasa un raspuns
Abonează-te la newsletter!
Fii la curent cu promoțiile noastre!
Nu, mulțumesc