Diferența dintre monitoarele LCD și LED

Termenii LCD (Liquid Crystal Display) și LED (Light Emitting Diode) sunt de cele mai multe ori înțelese și folosite greșit.

Practic un monitor LED (altfel spus LED-backlight) este un monitor LCD. Imaginea este redată de aceeași technologie. Diferența constă în modul de iluminare al panoului cu cristale lichide. Monitoarele LCD “clasice” sunt iluminate de o lampă fluorescentă (CCFL - Cold Cathode Fluorescent Lamp) iar monitoarele LED sunt iluminate cu LED-uri (Light Emitting Diode, adică diode care emit lumină). Aceasta din urmă este o technologie mult mai recntă.

Monitoarele iluminate cu LED-uri se pot împărți în 2 categorii majore:

  1. Back-Lit - diode LED amplasate în spatele ecranului.
  2. Edge-Lit - diode LED amplasate de jur-împrejur pe marginea ecranului.

Cel mai mare avantaj al modelelor edge-lit este că sunt mai subțiri și în același timp mai eficiente din punct de vedere energetic. Dezavantajul constă într-un contrast mai scăzut față de monitoarele cu tehnologia back-lit.

A susține că monitoarele LED (LCD iluminate cu LED-uri) sunt superioare din toate punctele de vedere în comapație cu monitoarele LCD (iluminate cu lampă fluorescentă) nu reflectă complet realitatea deoarece ambele technologii au avantajele și dezavantajele lor.

Calitatea imaginii

În ceea ce privește contrastul și intensitatea culorilor, monitoarele LED oferă un contrast mai ridicat deoarece acestea sunt iluminate cu o mulțime de LED-uri, în comparație cu o singură lampă fluorescentă folosită în monitoarele LCD. Astfel imaginea beneficiază de un nivel de culori uniforme pe toată suprafața ecranului și un negru mai intens. Dar... și cum întotdeauna există un ”dar”, în cazul multor monitoare cu iluminare LED anumite culori tind să predomine chiar și după o calibrare extensivă a culorilor, această problemă fiind aproape inexistentă în cazul LCD-urilor ”clasice”. Pe când imaginile în mișcare pe un monitor LCD clasic pot apărea lipsite de viață - comparativ cu un monitor LED -, culorile imaginilor statice sunt redate mult mai realistic. Acesta se datorează faptului că LCD-urile oferă umbre mai bogate în detalii.

Unghiuri de vizualizare

Monitoarele LED au adus îmbunătățiri față de LCD în ceea ce priviește unghiul de la care se poate viziona o imagine fără apariția distorsiunilor sau altor artefacte vizuale nedorite. Totuși diferențele de calitate provin mai mult din materialele de construcție decât a tehnologiei folosite.

Dimensiunile

Ambele tehnologii conferă monitoarelor o dimensiune si greutate redusă, însă monitoarele iluminate cu LED sunt mai subțiri și mai ușoare, deoarece dispun de nenumărate diode mici față de o singură lampă fluorescentă mai mare.

Dimensiuni monitor LCD-LED

Durată de viață, consum de energie și costuri

Cele două technologii asigură o durată de viață aproximativ egală pentru monitoare LCD și LED. Monitoarele LED au un consum de energie cu cel puțin 30-40% mai redus în comparație cu monitoarele LCD.

Prețul de achiziție al monitoarelor LCD se aproprie de cel al monitoarelor LED, dar pentru moment LCD-urile își păstrează avantajul prețului mai redus. Diferențele de preț se datorează în principal varietății brandurilor prezente pe piață dar și politicilor comerciale adoptate de producători.

În concluzie, putem spune că monitoarele LCD iluminate cu CCFL, în ciude prețurilor mai mici și o fidelitate a culorilor mai înaltă (în anumite cazuri), nu numai că au pierdut din cota de piață dar și-au pierdut supremația, astfel monitoarele cu tehnologia LED au ajuns să domine vânzările datorită consumului redus de energie, performanțelor mai ridicate, calității superioare ale imaginilor în mișcare și impactului ecologic redus.

Click aici pentru vizualizarea gamei noastre de monitoare LCD și LED

Lasa un raspuns
Abonează-te la newsletter!
Fii la curent cu promoțiile noastre!
Nu, mulțumesc