Componente

  • Memorie RAM, memorie de stocare și memorie cache - care este diferența?

    Când e timpul să ne cumpărăm un computer nou sau să-l actualizăm pe cel existent, este ușor să confundăm termenii memorie RAM și memorie stocare, eventual și memorie cache, și să avem impresia că aceștia sunt sinonimi. Cu toate acestea, este vital să înțelegem diferența dintre memoria RAM și memoria de stocare deoarece este important să diferențiem corect componentele care au nevoie de actualizare și care nu au.

    Atunci când se ivește întrebarea „upgrade la stocare sau la memorie?”, este important să sțim cum funcționează fiecare componentă și care este mai importantă în cazul nostru. Continue reading

  • SSD-urile pe înțelesul tuturor: M.2 NVMe, M.2 SATA, 2.5" SATA

    Îmbunătățirea sistemului de stocare poate fi uneori derutantă sau chiar frustrantă, având în vedere tehnologiile care evoluează constant, ofertele variate pe raftul magazinelor și numeroasele acronime. Tocmai de aceea, ne-am propus să-ți punem la dispoziție un mini ghid deoarece vrem să te simți confortabil și mai încrezător când vine timpul pentru actualizarea sau construirea propriului computer sau dorești doar să înțelegi specificațiile configurației actuale.

    Continue reading

  • Sursa de alimentare - sfaturi de cumpărare

    Dorim să vă oferim câteva sfaturi pentru achiziția sursei de alimentare (PSU - Power Supply Unit) deoarece lumea acestora poate fi foarte confuză uneori. Acest scurt ghid vă va familiariza cu elementele de bază ca să puteți alege întotdeauna ce este mai bun pentru PC-ul dvs.

    Continue reading

  • Cât contează frecvența procesorului? (GHz)

    De multe ori ne amintim de frecvența procesorului ca și echivalentul performanței acestuia. Deși la început când au apărut calculatoarele poate că acesta era foarte aproape de adevăr, astăzi situația este mult mai complexă. Procesoarele s-au dezvoltat foarte mult de-a lungul timpului, având în vedere că în anul 2000 frecvențele maxime erau undeva la 1,5 GHz, iar primul procesor cu 2 nuclee a apărut prin 2005. Însă cât de mult contează astăzi frecvența procesorului? Continue reading

  • Cine a fost Douglas Engelbart?

    Pe data de 30 ianuarie 1925 s-a născut Douglas Carl Engelbart, inginer și inventator american, pionier în crearea primelor calculatoare și al Internetului. Numele lui este mai puțin cunoscut pentru majoritatea oamenilor, însă fără munca și invențiile lui lumea de astăzi ar arăta probabil foarte diferit. Continue reading

  • CPU Socket – detalii și explicații

    Dacă ai avut de-a face din când în când cu calculatoare, atunci probabil ai auzit și de socket (sau soclu, mai pe românește). Soclul este partea procesorului pe care multă lume o ignoră pentru că are un impact funcțional mai puțin evident. De ce ar trebui totuși să-i dăm atenție mai mare?

    Continue reading

  • Cum funcționează procesoarele cu nuclee multiple

    Numărul de nuclee a procesoarelor încorporate în calculatoare, laptopuri dar și în diferitele device-uri au devenit focusul principal în momentul achiziționării pentru cumpărători, alegând pe principiul mai multe nuclee înseamnă mai multe putere. Oare însă este acest lucru adevărat în toate cazurile? În continuare vom încerca să vă dăm un răspuns la acesată întrebare. Continue reading

  • SSD mai mare înseamnă performanță mai bună?

    Probabil ai fost deja în situația când trebuia să alegi între un HDD și un SSD pentru calculator. Deși HDD-urile au oferit soluții de stocare fiabile pentru foarte mult timp, technologia SSD este în continuă dezvoltare și nu dă semne de încetinire. Spre deosebire de unitățile HDD, SSD-urile funcționează utilizând memoria flash NAND pe chip-uri care conțin celule conectate în serie. Unii ar putea crede că unitățile mai mici sunt mai rapide dar acesta nu este întotdeauna cazul. În cele ce urmează vom analiza câteva factori care prin care putem explica de ce SSD-urile sunt în general mai rapide și de ce cele mari sunt o alegere și mai bună.

    Continue reading

  • Ce este memoria cache a procesorului?

    Când te gândești la memoriile din calculatorul tău, probabil primul gând te duce la memoriile DDR, VRAM sau chiar la SSD dar există încă o memorie care probabil nu-ți vine în minte însă care este extrem de rapidă și totodată esențială pentru viteza de procesare a calculatoarelor moderne. Acesta este memoria Cache a procesorului, care este direct integrată în microprocesor și are același viteză de lucru ca și procesorul. De ce avem nevoie de acesta? Pentru că fără memoria cache, viteza de procesare a datelor ar avea de suferit. Procesorul are nevoie de un transfer de date mult mai rapid decât cea oferită de memoria DDR și aici intervine memoria cache, care furnizează procesorului datele de care are nevoie imediat, la o viteză egală.

    Continue reading

  • SATA vs. SAS – care este diferența?

    Alegerea unui Hard disk nou îți crea mai multă bătaie de cap pe vremuri dar interfețele SATA au simplificat foarte mult lucrurile. Acum alegi numai capacitatea și viteza, conectezi cablurile și gata, sistemul deja funcționează. Totuși în timp ce căutai printre hardurile de tip SATA se poate să te fi întâlnit și cu interfețele de tip SAS. Ce este acest SAS și de ce este cu atât mai scump decât SATA? Merită oare să-l cumperi pentru calculatorul tău personal?

    Continue reading

Articolele de la 1 la 10 dintr-un total de 35

Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
Abonează-te la newsletter!
Fii la curent cu promoțiile noastre!
Nu, mulțumesc