10 metode pentru îmbunătățirea semnalului WiFi

Un router bun poate face o diferență enormă în viteza conexiunii la internet sau la nivelul acoperirii. Dar dacă nu dispui de niște sume serioase pentru a investi într-un model de ultimă generație, ce alte posibilități îți rămân?

Continuă mai departe dacă dorești să afli cum să optimizezi setările routerului pentru viteză sau să alegi configurația ideală pentru o acoperire mai bună.

 

 

În primul rând, pentru a înțelege mai bine factorii care afectează performanța WiFi, trebuie să fim conștienți de faptul că WiFi-ul poate fi capricios: te bucuri liniștit de un semnal WiFi perfect puternic, iar în clipa următoare când te-ai mișcat doar câțiva pași constați cu stupoare că nu mai ai semnal. Această natură aparent incertă a rețelelor Wifi se datorează faptului că există mulți factori care influențează performanța acestora.

Distanța fizică: Din motive tehnice și de siguranță evidente, routerele WiFi nu au aceeași putere de transmisie ca și turnurile celulare. Routerele mai ieftine ar putea chiar să întâmpine dificultăți în acoperirea unui apartament relativ mic – darămite o casă întreagă. Pentru a determina acoperirea routerului poți folosi o aplicație de analiză WiFi precum NetSpot, WiFi Analyzer sau Wireshark.

Obstacole: Semnalele WiFi pot fi parțial absorbite sau chiar blocate complet de diverse obstacole și obiecte, inclusiv pereți, conducte, mobilier, aparate electrocasnice și chiar oameni. Acești inhibitori WiFi au un efect negativ în special asupra rețelelor WiFi de 5 GHz, deoarece semnalele cu frecvență mai mare nu penetrează obiectele solide la fel de bine ca semnalele cu frecvență mai joasă.

Interferență: Semnalele WiFi ocupă aceeași bandă de frecvență radio a spectrului electromagnetic ca și radiourile obișnuite, telefoanele mobile, cuptoarele cu microunde, walkie talkie-urile, monitoarele pentru copii și multe alte dispozitive, toate acestea putând interfera cu semnalele WiFi. Desigur, rețelele WiFi pot, de asemenea, să interfereze între ele, o problemă care este deosebit de comună în blocuri sau în alte zone dens populate.

Capacitatea routerului: la fel cum unele computere abia se descurcă cu navigarea obișnuită pe web iar altele pot randa obiecte 3D complexe, nu toate routerele create să fie la fel de puternice. Nu vă puteți aștepta, în mod rezonabil, ca un router de buget să ofere acces internet stabil și de încredere unui birou aglomerat cu mai zeci de angajați și mai multe laptopuri, smartphone-uri, faxuri, imprimante Wifi și camere de securitate wireless.

Monopolizarea lățimii de bandă: Uneori, problema nu este puterea semnalului WiFi, ci capacitatea conexiunii. Convertirea video, filesharing-ul sau streaming-ul pe dispozitive multiple pot îngenunchea chiar și o rețea WiFi puternică. Pentru cea mai bună experiență, este important să gestionezi atent și corect procesele care pot monopoliza lățimea de bandă și să împiedici tentativele acestora de expropiere a lățimii de bandă.

Furnizorul de servicii de internet: în anumite cazuri poți pierde cu ușurință o zi întreagă depanând Wifi-ul fără să-ți dați seama că de fapt furnizorul de servicii de internet este de vină. Pentru a testa dacă acesta este într-adevăr cazul, conectează-te la internet printr-o conexiune cablată și efectuează un test de viteză. Vitezele măsurate la descărcare și încărcare ar trebui să corespundă aproximativ cu cele promovate de ISP-ul tău. Dacă nu, atunci nu ezita să depui o reclamație la serviciul clienți al furnizorului de internet.

Lipse unor funcții de îmbunătățire a performanței: routerele moderne oferă tot felul de funcții excelente de îmbunătățire a performanței, inclusiv calitatea serviciului (QoS), MIMO multi-utilizator (MU-MIMO), beamforming și altele. Cu toate acestea, este posibil ca aceste funcții să necesite activare manuală pentru a funcționa, iar routerele mai vechi adesea nu le oferă deloc.

Acum că ai înțeles care sunt cei mai frecvenți factori care pot afecta performanța WiFi, este timpul să arunci o privire mai atentă asupra unor sfaturi care te pot ajuta în îmbunătățirea acesteia.

1. Alege locația ideală pentru router

Nu toate locurile sunt la fel de potrivite pentru router. Pentru început, evită amplasarea routerul în apropierea obiectelor metalice și a aparatelor care emit unde electromagnetice. Metalul este cel mai important perturbator al semnalului WiFi, iar prezența sa în apropierea unui router WiFi poate crea cu ușurință o zonă moartă semnificativă.

Alte materiale, inclusiv sticla, lemnul, materialele plastice, spuma și cartonul, pot de asemenea perturba semnalul WiFi, dar influența lor asupra puterii semnalului WiFi tinde să fie mai puțin severă. De asemenea, multe clădiri dispun profiluri metalice pentru montarea plăcilor gips carton sau OSB, iar amplasarea routerului în apropierea acestora ar fi o idee proastă. Dacă ai îndoieli, utilizează un detector portabil de metale.

Strict vorbind, toate aparatele de uz casnic emit unde electromagnetice într-o oarecare măsură, chiar și becurile fluorescente, întrerupătoarele sau aparatele de ras electric. Cei mai mari emițători de unde electromagnetice însă se găsesc în bucătărie și includ aragazele, cuptoarele cu microunde și mașinile de spălat vase.

Alte aparate care pot cauze interferențe sunt mașina de spălat, uscătorul de rufe, televizoarele, telefoanele mobile și panourile de încălzire IR. Dacă ai oricare dintre aceste aparate acasă, ține-ți routerul WiFi cât mai departe posibil de ele pentru a crește eficiența semnalului WiFi.

În mod ideal, ar trebui păstrată și o distanță sigură față de firele electrice. Pentru a acoperi o zonă cu un semnal WiFi uniform, se recomandă amplasarea routerul WiFi aproximativ în centru. Poți crește ușor acoperirea cu semnal wireless ridicând routerul deasupra nivelului podelei.

Semnalele WiFi radiază spre exterior în toate direcțiile, nu doar pe orizontală. Când routerul este pe podea, capacitatea sa de a emite semnale puternice este sever limitată. Din același motiv, cei care locuiesc în case cu etaj ar trebui amplaseze routerul în apropierea tavanului parterului. În acest fel, chiar și nivelul superior va beneficia de o acoperire consistentă.

2. Menține-ți routerul actualizat

Dacă urmărești știrile, probabil că ai auzit despre numărul tot mai mare de atacuri malware la scară largă, care afectează atât companiile cât și persoanele fizice, cauzând daune de ordinul miliardelor în fiecare an. Multe dintre aceste atacuri nu ar fi posibile dacă toate routerele ar fi menținute actualizate. Odată ce un malware infectează un router, acesta poate acapara lățimea de bandă și se poate răspândi în rețea către alte dispozitive.

Dar chiar și fără prezența unui malware periculos, routerele cu firmware vechi funcționează mai slab decât routerele care sunt actualizate corect.

Cele mai multe routere au interfața de administrare relativ simplă pentru a contracara eventualele modificări greșite, fiind proiectate astfel încât utilizatorii să nu le dea peste cap cu prea mare ușurință. Deși acest lucru este grozav pentru majoritatea utilizatorilor, sunt unii care sunt nevoiți să se cufunde în setări și să exploateze toate variabilele până reușesc să pună la punct un router care depășește cu mult prețul său inițial.

Pentru cei din urmă, există opțiuni de firmware open-source, acestea suportând unele dintre cele mai populare routere. Deși nu fiecare router este suportat, internetul este bogat în alternative excelente. Firmware-urile open source (terțe) te pot ajuta să crești stabilitatea și performanțele routerului sau să găsești cele mai bune setări pentru acesta, eventual chiar să rezolvi anumite bug-uri nerezolvate de producător. În unele cazuri, firmware-urile terțe permit practic aproape oricărui router suportat să funcționeze un pic mai bine.

DD-WRT, OpenWRT și Tomato fac unele dintre cele mai populare firmware terțe.

De reținut că instalarea unui firmware nou sau firmware open-source nu este o opțiune dacă folosești hardware-ul ISP-ului. Acesta este unul dintre motivele pentru care este o idee bună să înlocuiești routerul ISP-ului cu unul cumpărat din magazin.

3. Achiziționează o antenă mai puternică

Majoritatea routerelor WiFi vin cu antene mici și slabe. Nu vorbim doar de faptul că producătorii încearcă să economisească fiecare bănuț posbil, dar antenele WiFi puternice tind să fie îngrozitor de mari. În comparație cu antena livrată cu routerul, care probabil are doar câțiva centimetri înălțime și o putere de semnal de aproximativ 4 dBi, o antenă de 9-12 dBi poate avea o înălțime între 25 și 40 cm.

Dar dacă nu vă deranjează mărimea antenei, una nouă și puternică este o modalitate excelentă de a îmbunătăți semnalul WiFi de acasă sau la birou fără a cumpăra un router nou.

Pentru a spori semnalul WiFi, trebuie să achiziționezi o antenă cu putere de semnal mai mare decât cea actuală. Majoritatea routerelor de acasă vin cu antene mici, al căror câștig tinde să fie între 4–5 dBi. Înlocuirea unei astfel de antene cu o antenă de 9 dBi ar trebui să ofere o creștere excelentă a semnalului.

Deconectează paraziții de WiFi

Un WiFi criptat, protejat prin parolă este o necesitate în zilele noastre. Cu mai mulți oameni ca niciodată care se bazează pe WiFi, setea pentru rețele WiFi deschise și rapide este imensă. Să nu crezi că vecinii tăi nu vor folosi rețeaua ta WiFi doar pentru că au propria lor rețea – cu siguranță o vor face.

Pentru a-i împiedica să acceseze rețeaua ta, criptează-ți WiFi-ul și protejează-l cu o parolă puternică, care nu poate fi ghicită cu ușurință. O parolă puternică ar trebui:

  • Să includă o combinație de litere mari și mici, simboluri și numere.
  • Să nu fie o parolă obișnuită, cum ar fi 123456, qwerty, parola12345, șamd.
  • Să aibă cel puțin 8 caractere. Parolele scurte pot fi ușor de ghicit cu forța brută.
  • Să nu includă informații personale, cum ar fi numele tău, anul de naștere, numele copiilor sau animalelor de companie, numărul de telefon, etc.
  • Să fie o parolă unică și nu fie notată pe o bucată de hârtie. Dacă ți-e teamă că nu o vei aminti, utilizează un manager de parole de încredere.
  • Dacă ai deseori musafiri, creează o rețea pentru oaspeți (Guest Network) separată și limitează le în mod semnificativ raza de acțiune. Mai mult, rețeaua respectivă să fie protejată cu o altă parolă, schimbată în mod regulat.

5. Folosește un repetor / amplificator / extender WiFi

Chiar dacă se face referire la ele prin multe nume, amplificatoarele, repetoarele și extenderele WiFi sunt practic aproape același lucru.

Repetoarele WiFi sunt dispozitive relativ simple care preiau un semnal existent de la routerul WiFi și îl retransmit ca o nouă rețea. Această nouă rețea este doar o extensie a rețelei tale principale, iar toate datele care trec prin ea trec și prin rețeaua principală.

Amplificatoarele și extenderele WiFi sunt foarte asemănătoare, dar amplifică și semnalul existent înainte de a-l redifuza pentru a crea o a doua rețea. Deoarece amplificatoarele WiFi au de obicei o rază mai mare decât repetoarele WiFi, ele au sens în situațiile în care semnalul inițial este deja foarte slab.

Pentru a obține cea mai bună performanță atunci când utilizezi un repetor sau un amplificator WiFi, este o idee bună să utilizezi o aplicație pentru analiza acoperirii WiFi existente pentru a determina modul optim de extindere a rețelei WiFi existente.

6. Comută la un alt canal WiFi

La fel ca benzile de pe autostradă, există mai multe canale WiFi pe care un router WiFi poate transmite. Numărul lor exact depinde de banda de frecvență utilizată.

Datele transmise în banda de frecvență de 2,4 GHz sunt frecvent încetinite de blocajele de trafic, deoarece majoritatea țărilor au patru canale care nu se suprapun (1, 6, 11 și 14) în această parte a spectrului de frecvență al rețelei WiFi, fiecare canal fiind doar de 20 MHz lățime.

Pentru a înrăutăți problema, mulți utilizatori își lasă routerul setat pe canalul implicit, care este de obicei fie Canalul 1, fie Canalul 6.

Acest lucru duce la un blocaj de trafic WiFi, deoarece prea multe pachete încearcă să circule pe aceeași linie. Soluția este simplă: află care dintre canale este cel mai puțin ocupat și treci la el. Acest lucru se poate face cu ajutorul unor aplicații pentru analiză și supraveghere WiFi precum cele menționate la începutul articolului.

Din fericire, blocajele de trafic wireless apar mult mai rar în benzile de 5 GHz și 6 GHz. Asta pentru că există mult mai multe canale disponibile, iar lățimea lor poate fi, de asemenea, mai mare. În banda de 5 GHz, există 25 de canale de 20 MHz care nu se suprapun, iar banda de 6 GHz găzduiește 59 de canale de 20 MHz care nu se suprapun (sau 7 canale super-late de 160 MHz).

În plus, routerele WiFi care acceptă benzile de 5 GHz și 6 GHz tind să fie suficient de inteligente pentru a alege automat cel mai potrivit canal, așa că rareori este necesar să-l schimbi manual cu altul. Dar dacă trebuie să faci acest lucru, pașii de urmat vor fi aceiași ca atunci când schimbi canalele în banda de 2,4 GHz.

7. Controlează aplicațiile și clienții care solicită lățime de bandă mare

Este nevoie de o singură aplicație sau de un singur client care consumă lățime de bandă pentru ca vitezele de descărcare și încărcare să ajungă la un ambuteiaj pentru toți ceilalți din aceeași rețea WiFi. Din fericire, routerele moderne acceptă servicii precum QoS (Quality of Service), care permit utilizatorilor să prioritizeze anumite aplicații față de altele.

Cu QoS, sesiunea ta de jocuri online nu va fi niciodată întreruptă din nou de o persoană care vizionează un videoclip 1440p pe YouTube sau descarcă o distribuție Linux uriașă de pe Internet.

8. Utilizează cele mai recente tehnologii WiFi

Cele mai noi tehnologii wireless – IEEE 802.11ac (WiFi 5) și 802.11ax (WiFi 6 și WiFi 6E) – oferă viteze superioare de descărcare și încărcare, precum și o rază de acțiune îmbunătățită în comparație cu tehnologiile WiFi mai vechi, cum ar fi IEEE 802.11b, g și altele. Pentru a profita de cele mai recente tehnologii WiFi în vederea îmbunătățirii performanțelor, asigură-te mai întâi că atât routerul, cât și dispozitivele compatibile WiFi, cum ar fi smartphone-urile și laptopurile, le suportă.

Când achiziționezi un nou router WiFi cu suport pentru IEEE 802.11ac sau, mai bine, 802.11ax, nu alege cel mai accesibil model pe care îl poți găsi. Cu excepția cazului în care bugetul este foarte strict, merită întotdeauna să cheltui un ban în plus pentru un router care oferă o gamă excelentă de caracteristici moderne, cum ar fi MU-MIMO, calitatea serviciului, rețele pentru oaspeți, porturi Gigabit Ethernet și antene externe înlocuibile.

Un router bun ar trebui să te servească fără probleme timp de cel puțin cinci ani, adică aproximativ cât timp durează de obicei pentru ca o nouă tehnologie WiFi majoră să fie adoptată la scară largă. O astfel de tehnologie este chiar după colț, iar numele ei este 802.11be (WiFi 7). Această modificare viitoare a standardului 802.11 IEEE este de așteptat să fie finalizată în 2024 și ar trebui să facă posibilă atingerea vitezelor prin cablu chiar și prin conexiuni wireless.

9. Comută la 5 GHz sau 6 GHz

Frecvența de 5 GHz și recent introdusa frecvență de 6 GHz oferă ambele rate de date mai rapide la distanțe mai scurte și sunt de obicei mult mai puțin ocupate decât banda de frecvență de 2,4 GHz. Dacă routerul tău acceptă oricare dintre ele, ia în considerare trecerea la acestea pentru o creștere instantanee a vitezei pe rază scurtă.

Un dezavantaj al frecvențelor wireless de 5 GHz și 6 GHz este că acestea nu penetrează obiectele solide la fel de bine ca frecvența wireless de 2,4 GHz. Aceasta poate fi o problemă în clădirile de birouri și blocurilor, prin urmare se recomandă folosirea concomitentă a frecvențelor de 5 GHz și de 6 GHz împreună cu cea de 2,4 GHz. În acest fel, poți obține tot ce este mai bun din ambele lumi.

10. Ai încercat să-l repornești?

Sfatul IT etern și nemuritor ”Dacă nu funcționează, încearcă să îl oprești și să-l pornești”, este valid și se aplică și routerelor WiFi. O simplă repornire este adesea suficientă pentru a îmbunătăți considerabil vitezele WiFi. O repornire golește memoria routerului la fel ca și în cazul calculatoarelor și în anumite cazuri permite instalarea actualizărilor.

Pentru a reporni routerul, apasă butonul de repornire situat pe spatele acestuia. Pentru a ajunge la el, s-ar putea să ai nevoie de un obiect ascuțit, cum ar fi un pix sau un ac, deoarece mulți producători de routere folosesc butoane de repornire încastrate, fie pur și simplu deconectezi routerul de la alimentare și pe urmă îl pornești din nou.

Dacă routerul începe cu adevărat să instaleze o actualizare în timpul repornirii, ai răbdare și nu întrerupe procesul de actualizare prin oprirea/repornirea routerului. În funcție de performanța routerului, procesul de actualizare poate dura mai mult de 10 minute.

Sperăm că acest articol ți-a demonstrat cum să maximizezi peformanța routerului și să identifici cea mai bună configurație pentru un internet mai rapid cu o acoperire mai bună. Unii pași ar putea să pară puțin complicați, dar dacă îți faci timp să înveți și să înțelegi setările disponibile, există șanse să poți crește potențialul routerului în doar câteva minute.

 

Lasa un raspuns
Abonează-te la newsletter!
Fii la curent cu promoțiile noastre!
Nu, mulțumesc